Skanderborg Kommune har vedtaget ambitiøse målsætninger for grøn omstilling. Både for kommunen som helhed og for kommunen som virksomhed. Her finder du en oversigt over de politikker, planer og standarder, der vedrører klima, energi og beredskab i Skanderborg Kommune.
Klimapolitik
Klimapolitikken viser mål og strategispor.
Klimaplan 2023-2050
Klimaplanen rummer blandt andet en masse konkrete indsatser, der skal være med til at modvirke klimaforandringer og hjælpe os med at tilpasse os de klimaforandringer, der allerede er her og kommer flere af i fremtiden. Tiltagene skal være med til at gøre kommunen CO2-neutral og klimarobust i 2050.
Klimatiltag
Oversigt over tiltag, der kan understøtte Klimapolitikkens målsætninger.
Klimatilpasningsplan
Klimatilpasningsplanen beskriver behovet for klimatilpasning i Skanderborg Kommune og fastsætter målsætninger samt retningslinjer for arbejdet med klimatilpasning i fremtiden. Klimatilpasningsplanen følges af Indsatsplan 2014-2018 som beskriver de klimaindsatser, som Skanderborg Byråd har valgt at prioritere. Skanderborg Kommune er desuden forpligtiget til at udarbejde en DK2020-klimaplan, som skal være færdig i foråret 2023.
Strategisk Varmeplan
Byrådets målsætninger på varmeområdet. Vi skal udbrede kollektive løsninger som fjernvarme og over på 100 % vedvarende energi.
Standard for etablering af vedvarende energianlæg - vindmøller og solcelleparker
Byrådet i Skanderborg Kommune vedtog på deres møde 31. november 2022 en standard til Klima-, energi- og ressorucepolitikken om etablering af vedvarende energianlæg.
For at sikre, at både kommunen som helhed og de berørte lokalområder får størst mulig gavn og færrest mulige gener af den grønne omstilling, lægger byrådet vægt på en række riterier, når der skal etableres vedvarende energianlæg, dvs. vindmøller og solcellelparker. Disse kriterier er beskrevet i standarden.
Politik for fortsat drift for Samsø, Odder, Skanderborg og Aarhus Kommune
Når alvorlige hændelser indtræffer, så sættes den kommunale drift under pres. Uanset hvilke hændelser der rammer, skal den kommunale organisation være så robust, at samfundskritiske og livsvigtige kommunale leverancer, kan videreføres. Det kræver skærpet fokus på sikring af fortsat drift fra kommunens side.
Politik for fortsat drift udgør den overordnede ramme for kommunernes arbejde med risikoledelse, sårbarhedsanalyse, krisestyring, krisekommunikation og planlægning for fortsat drift.
Beredskabsplan - Plan for fortsat drift
Skanderborg, Aarhus, Odder og Samsø kommuner har samordnet deres kommunale redningsberedskab og har i forlængelse heraf valgt at koordinere beredskabsplanlægningen, hvor det måtte give mening på tværs af kommunegrænserne.
De kommunale organisationer skal være så robuste at både samfundskritiske og livsvigtige kommunale ydelser kan videreføres eller hurtigst muligt reetableres i tilfælde af, at trusler, krise, pandemi, storulykker, uroligheder, terror, krig, klimarelaterede eller andre hændelser indtræffer.
Sundhedsberedskabsplan
Sundhedsberedskabsplanen skal ses i sammenhæng med det øvrige beredskab i Skanderborg, Aarhus, Odder og Samsø kommuner. Den er én samordnet delplan til den generelle beredskabsplan - Plan for fortsat drift, som du finder ovenfor.
Formålet med Sundhedsberedskabsplanen er at sikre, at kommunerne kan udvide og omstille forebyggelses-, behandlings-, og omsorgsopgaver ved ulykker, katastrofer og krig. Det skal samtidig sikres, at de daglige opgaver under sådanne omstændigheder kan videreføres.