Hvis du ønsker at komme tilbage på arbejdsmarkedet, eller få en tilknytning dertil, har vi en række indsatser der kan hjælpe dig.
Vil du høre mere om de enkelte indsatser, er du velkommen til at kontakte din sagsbehandler, som vil snakke med dig om dine muligheder.
Har du ikke mulighed for, at arbejde på normale vilkår grundet sygdom, handicap eller hvis du er førtidspensionist, kan du læse mere om dine muligheder for job på særlige vilkår.
Virksomhedspraktik
Hvis du er ledig, sygemeldt eller på revalidering, har du mulighed for at komme i praktik hos en privat eller offentlig virksomhed.
Formålet med at komme i virksomhedspraktik er at finde ud af, hvilket job du kan varetage eller styrke dine faglige, sociale eller sproglige kompetencer.
Samtidig får du mulighed for at vise virksomheden, hvem du er.
Vi har god erfaring med, at ledige får arbejde efter en virksomhedspraktik. Virksomhedspraktikken giver dig og en arbejdsgiver god mulighed for at se hinanden an.
Løntilskud
Hvis du er ledig og har ret til at blive aktiveret, eller hvis du er sygemeldt, kan du blive ansat med løntilskud.
Spørg din sagsbehandler/jobkonsulent, om du kan blive ansat med løntilskud.
Job med løntilskud er ofte en genvej til fast arbejde. Her kan du genoptræne eller styrke dine kvalifikationer. Du kan få brugt viden fra kurser eller afprøve en - for dig - helt ny type job.
I job med løntilskud får du erhvervserfaring i en virksomhed, og du får mulighed for at vise en potentiel arbejdsgiver, at du er værd at satse på.
Vejledning og opkvalificering
Vejledning og opkvalificering kan bestå af særligt tilrettelagte projekter, kurser og uddannelsesforløb.
Din jobkonsulent/sagsbehandler sammensætter dit forløb, så du hurtigst muligt vender tilbage på arbejdsmarkedet.
Udgifter i forbindelse med tilbud
Modtager du et tilbud om vejledning og opkvalificering, virksomhedspraktik, nytteindsats eller løntilskud efter Lov om en Aktiv Beskæftigelsesindsats (kapitel 11-14)? Så er der mulighed for hjælp til dækning af udgifter i forbindelse hermed.
Det er Jobcentret, der træffer afgørelse om godtgørelse efter ansøgning fra borger.
Mentor
Du kan blive tilbudt mentorstøtte, hvis du er
- ledig
- ansat med løntilskud
- i fleksjob
- sygemeldt
En mentor er en person, der sørger for en grundigere introduktion og oplæring, end en arbejdsplads normalt vil kunne tilbyde. En mentor kan også støtte dig i din tilknytning til arbejdspladsen eller uddannelsesinstitutionen.
Mentor som udskrivningskoordinator
Personer der udskrives fra psykiatrisk indlæggelse, har ret til at få et tilbud om mentorstøtte, jf. Lov om aktiv beskæftigelsesindsats (LAB) § 31b. Støtten kan bestå i at hjælpe med at koordinere og genetablere hverdagen, og understøtte vejen mod uddannelse eller job.
Af lovbemærkningerne, jf. LF 223, pkt. 2.10.2, fremgår, at "mentoren skal fungere som en udskrivningskoordinator og hjælpe personen med at få overgangen tilbage til hverdagen og mod job eller uddannelse til at foregå så smidigt som muligt.
Mentorstøtten kan gives 3 måneder før udskrivningen og for en periode på mindst 6 måneder, jf. LAB § 31b, stk. 2.
Personlig assistance
Personlig assistance er til dig, som på grund af en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse har brug for personlig hjælp til de opgaver i arbejdet, du har svært ved at klare.
Du skal selv kunne udføre dine hovedfunktioner i arbejdet og selv være på arbejde, samtidig med du får assistance.
En personlig assistent kan hjælpe dig i op til 20 timer om ugen. Virksomheden kan vælge enten at ansætte en person uden for virksomheden eller frikøbe en kollega til at fungere som personlig assistent.
Hjælpemidler på arbejdspladsen
Hvis du har et handicap eller nedsat funktionsevne, kan du få bevilget hjælpemidler.
Hjælpemidler kan både være arbejdsredskaber og mindre ændringer i arbejdspladsindretningen.
Målet med hjælpemidler er at gøre det muligt for dig at udføre dit arbejde på lige fod med dine kolleger. For at få tilskud er det et krav, at hjælpemidlet er afgørende for, at du kan udføre dit arbejde.
Hjælpemidler kan kun bevilges, hvis udgiften ligger ud over, hvad arbejdsgiveren forudsættes at afholde, og at arbejdsredskabet ikke er almindeligt forekommende på arbejdspladsen.
Revalidering
Revalidering er til for at finde den kortest mulige vej tilbage på arbejdsmarkedet for dig, som ikke længere kan varetage dit job af fysiske, psykiske eller sociale årsager.
Erhvervsvejledning
Har du brug for vejledning om job og uddannelse, kan du du bede om at få en tid hos Jobcentrets erhvervsvejleder.
Kontakt Jobcentret for nærmere oplysninger.
Tilbuddet om vejledning om job og uddannelse kan benyttes af alle, uanset om du er i arbejde eller er ledig.
Aftale om refusion af løn eller dagpenge under sygdom
Du kan være berettiget til en § 56 aftale, hvis du har en lægeligt dokumenteret langvarig eller kronisk lidelse, der gør, at dit sygefravær er væsentligt forøget.
En § 56 aftale er en aftale, der indgås mellem dig og din arbejdsgiver, og den betyder, at din arbejdsgiver får sygedagpengerefusion fra første fraværsdag, hvis fraværet skyldes den kroniske / langvarige lidelse. Aftalen godkendes af kommunen og gælder for 2 år ad gangen.
Ansøgning udfyldes og sendes til Jobcenter Skanderborg, som vurderer, om du har ret til en § 56 aftale.
Værkstederne
Et forløb på værkstederne er for dig som har lyst til at afprøve og varetage forskellige jobfunktioner, og blandt andet prøve kræfter med træ- og betonarbejde, pakkeopgaver, pedelopgaver, tilberedning af mad og betjening af kunder.
Forløbet foregår på et af vores værksteder:
På værkstederne får du mulighed for at afprøve og varetage forskellige jobfunktioner samtidig med, at vi afklarer og udvikler dine ressourcer og kompetencer, så du hurtigst muligt kommer videre i arbejde, uddannelse eller anden relevant aktivitet.
Køkken og café - Café FLOK
Køkken og café er for dig som er ledig, og som har lyst til at afprøve og varetage forskellige jobfunktioner inden for køkken og café-området. Eksempler på opgaver kan være:
- Varme retter til caféen
- Forberedelse af smørrebrød og sandwich
- Bagning af boller, brød og kager
- Forberedelse af salatbar - skære frugt og anrette frugtfade
- Kundebetjening, optælling af kasse, rengøring, tøjvask mv.
Forløbet foregår på Café FLOK, Dyrehaven 10E, 8660 Skanderborg.