Skanderborg Kommune er vandløbsmyndighed for kommunens vandløb og søer. Det er vandløbsmyndigheden der har ansvaret for at administrere kommunens søer og vandløb i henhold til lovgivningen. Det betyder blandt andet, at vi skal vedligeholde de offentlige vandløb. Vi skal også arbejde for at sikre, at vandmiljøet lever op til de målsætninger for miljøtilstanden, der fastsættes i lovgivningen. Det gør vi ved at sikre gode betingelser for smådyr, fisk og planter i vandløb og søer.
Alle offentlige vandløb i kommunen har tilknyttet et regulativ, der beskriver vandløbet, de specifikke regler der gælder for det, og bestemmelserne om hvordan det skal vedligeholdes.
Se en liste over gældende regulativer for vandløb og søer.
Se vores video om vandløbene i Skanderborg Kommune her
Er du i tvivl om hvad der gælder for det vandløb du har interesse i, eller har du en ansøgning til et vandløbs/drænprojekt, kan du kontakte Skanderborg Kommune, Vand og Natur på overfladevand@skanderborg.dk eller på 87947799.
Forskellen på offentlige og private vandløb
Vandløb og søer er enten offentlige eller private, og de er alle omfattet af vandløbsloven. Om et vandløb eller en sø er offentlig eller privat, har ikke noget med ejerskabet at gøre, men det fortæller hvem der har vedligeholdelsespligten. I de vandløb og søer der er optaget som offentlige, er det vandløbsmyndigheden som skal vedligeholde. Vandløbsmyndigheden er Skanderborg Kommune. De vandløb der ikke er offentlige, er private. Her har bredejeren/bredejerne pligten til at vedligeholde. Det gælder også for rørlagte vandløb og dræn, der også er omfattet af vandløbsloven.
Tekniske anlæg som vejgrøfter der kun bruges til at håndtere vejvand, forsyningsledninger, kloakledninger og lignende, er ikke omfattet af vandløbsloven. Vedligeholdelsen af tekniske anlæg påhviler ejeren. Det kan være en kommune som vejmyndighed eller et forsyningsselskab.
Hvis du er i tvivl om et vandløb er offentligt eller privat, så kan du se de offentlige her
Regler for dræning og benyttelse af eksisterende dræn
Som ejer af en grund der støder op til et åbent vandløb eller en sø, kan du i nogle tilfælde have ret til at dræne til det uden brug af pumpe. Det kaldes ”den frie dræningsret”. Den ret gælder dog ikke i okkerpotentielle områder, og retten gælder ikke for spildevand. Her er det vigtigt at huske, at overfladevand fra befæstede områder og tagflader, faktisk betragtes som spildevand. Det er altid en god ide at kontakte Skanderborg Kommune, Vand og Natur på overfladevand@skanderborg.dk eller på 87947799 hvis du ønsker at lede vand til vandløb og søer.
Du kan læse mere omkring udledning af tag- og overfladevand her
Medbenyttelse af rørledninger
Hvis du ønsker at lede vand til en eksisterende rørledning, herunder et dræn, som ikke kun forløber på din grund, så skal du have en medbenyttelsesaftale. Sådan en aftale skal give de øvrige lodsejere der bruger rørledningen mulighed for at tage stilling til, om der er tilstrækkelig kapacitet i rørledningen, og om der skal stilles krav til en udgiftsfordeling af omkostninger til fremtidigt vedligehold og reparationsarbejde/omlægning.
Vandløbsprojekter
Vandløbsloven omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer og damme. Loven gælder for både private og offentlige vandløb. Enhver ændring af forløb, skikkelse (dvs. bredde, bundkote, skråningsanlæg m.v.), vandstand, flodemål, broer, overkørsler, rørlægning, åbning af rørlagte strækninger og anlæg af nye vandløb skal godkendes efter vandløbsloven som reguleringsprojekter. Restaureringer med henblik på at forbedre miljøtilstanden skal også godkendes efter vandløbsloven. Proceduren for myndighedsbehandlingen afhænger af hvilken slags projekt der er tale om. Et reguleringsprojekt skal i 4 ugers offentlig høring og et restaureringsprojekt skal i 8 ugers offentlig høring. For begge slags projekter er der 4 ugers klagefrist på afgørelsen. I de fleste tilfælde kræver projekter i vandløb også myndighedsbehandling efter andre love (f.eks. naturbeskyttelsesloven, planloven, okkerloven og miljøvurderingsloven (VVM).
Hvis du gerne vil lave et projekt i et vandløb, skal du sende en ansøgning der som udgangspunkt skal indeholde:
- En redegørelse for formålet med- og begrundelse for projektet.
- Oversigtskort og detailplaner.
- Oversigt over de af projektet omfattede ejendomme med fortegnelse over de grundejere og brugere, der ønskes inddraget i projektet.
- Overslag over- samt forslag til fordeling af udgifterne.
- En tidsplan for arbejdets udførelse.
Det kan være nødvendigt for vandløbsmyndigheden at indsamle supplerende oplysninger. Hvis du har spørgsmål kan du kontakte Skanderborg Kommune, Vand og Natur på overfladevand@skanderborg.dk eller på 87947799.
Større vandløbsprojekter
Vi gennemfører af og til større vandløbsprojekter, for eksempel restaurering af vandløb, med henblik på at forbedre vandmiljøet og levebetingelserne for fisk og smådyr.
Forbud mod magnetfiskeri i Julsø
Magnetfiskeri er forbudt i hele Julsø. Magnetfiskeri er fiskeri med en magnet efter jerngenstande i søer. Forbuddet er indført af sikkerhedshensyn. Der kan være granater og andre genstande fra 2. Verdenskrig i Julsø, og det kan være forbundet med fare at opfiske og håndtere disse genstande.
Forbuddet er udstedt i medfør af ordensbekendtgørelsens §14. stk. 3. Overtrædelse af forbuddet kan medføre bødestraf jf. ordensbekendtgørelsens § 18, stk. 1.
Har du spørgsmål, kan du kontakte kommunen eller Sydøstjyllands Politi.