Som grundejer har du en række pligter, både i forhold til dine naboer, men også i forhold til veje, stier, skilte og belysning:
- Du skal klippe din hæk, beskære dine buske og træer og fjerne evt. ukrudt i fortovene omkring din ejendom
- Du skal beskære omkring skilte og gadelamper
- Du skal renholde fortove og belagte arealer, såsom veje og stier, ud for din grund
- Du bør fjerne blade og andet affald fra vejristene ud for din grund, så vandet frit kan løbe ned i kloaksystemet
- Du skal rydde sne væk fra fortove og stier omkring din ejendom og salte eller gruse, så der ikke bliver glat
- Bor du på en privat fællesvej eller sti, så skal du, udover ovenstående, også sørge for at vejen holdes ren og at vejristene er frie for blade og lignende, samt at vejbrøndene bliver tømt for sand så afvandingssystemet fungerer.
Beskæring af hække, træer og buske
Når foråret kommer vokser hække, træer og buske, samt ukrudt langs vore veje kraftigt. Derfor kan det blive sværere at færdes på vores veje og stier. Husk derfor, at du har pligt til at klippe hæk og beskære buske og træer omkring din ejendom. Det handler ikke om, at det skal se pænt ud – det gælder dine medborgeres trafiksikkerhed.
Renhold fortove, vejriste og vejbrønde
Som grundejer har du pligt til at holde veje, stier og fortov omkring din ejendom rene for blandt andet affald og sne. Rene vejriste og rendesten er desuden med til at sørge for, at vand kan løbe frit fra din grund, så vi mindsker risikoen for oversvømmelser.
Skorstensfejning
Skorstensfejningen administreres af afdelingen Byggeri, Landskab og Miljø i fagsekretariatet Plan, Teknik og Miljø.
Kommunen skal stille en skorstensfejer til rådighed, så borgere kan få udført det lovpligtige skorstensfejerarbejde. Skorstensfejergebyret opkræves via Bidragsbilletten. Eventuelt ekstra arbejde, som husejerne vil have udført, skal afregnes direkte med skorstensfejermesteren. Reguleringer som afmelding og tilmelding af skorsten skal ske direkte til skorstensfejeren. Husk også at opdatere din BBR.
Kommunen stiller følgende skorstensfejere til rådighed:
I området for de tidligere Galten og Ry Kommuner samt Voerladegård sogn:
Skorstensfejermester Kasper Jakobsen
Telefon: 40 34 79 65
I området for de tidligere Hørning og Skanderborg Kommuner:
Skorstensfejermester Mikkel Lauridsen
Tlf. 2174 1939
Du har ret til at vælge en anden skorstensfejer end den, kommunen stiller til rådighed, hvis den valgte skorstensfejer opfylder betingelserne i skorstensfejerbekendtgørelsen § 1, stk. 3. Hvis du ønsker en anden skorstensfejer end den kommunen stiller til rådighed, skal du meddele det til skorstensfejeren for dit distrikt.
Hvis der vælges en anden skorstensfejer, opkræves gebyret ikke længere via bidragsbilletten. Der skal derfor afregnes direkte til skorstensfejeren.
Se vejledende takster for lovpligtigt skorstensfejerarbejde.
Grundejerforeninger
Når der laves vedtægter til grundejerforeninger skal de godkendes af Skanderborg Kommune, jf. lokalplanens bestemmelse. Ændringer af vedtægter skal også godkendes.
Vedtægterne skal sendes til godkendelse i Byggeri, Landskab & Miljø, e-mail: byggesag@skanderborg.dk.
Er der sket ændringer på formandsposten i jeres grundejerforening, vil vi også gerne have besked. Formanden vil få besked, hvis jeres foreningn f.eks. er høringsberettiget til bl.a. lokalplaner.
Uenigheder mellem naboer om hegn
Kan du og din nabo ikke blive enige om et hegn, kan I henvende jer til Hegnsynets sekretariat og bede om et hegnsyn. Det er en god idé at få vejledning hos sekretariatet, før I beder om hegnsynet. Se kontaktoplysninger nedenfor.
Hvis uenigheden handler om skel, kan du i stedet søge rådgivning i byggesag på tlf. 8794 7703 eller mail: byggesag@skanderborg.dk. Bemærk: det er kun en landinspektør, der kan ændre skellet gennem en matrikulær sag, der er godkendt ved Geodatastyrelsen.