Tilslutningstilladelse for tag- og overfladevand
Skanderborg Kommune skal i henhold til Miljøbeskyttelsesloven og Spildevandsbekendtgørelsen ansøges om tilslutningstilladelse inden tilslutning af tag- og overfladevand til Skanderborg Spildevand A/S’ afløbssystem. Det omhandler fx tilslutning af tag- og overfladevand fra erhverv, centerområder, områder til offentlige institutioner, by-fortætningsprojekter og grunde, hvor der etableres fælles private vej- og parkeringsareal samt større offentlige vejstrækninger
Det er ofte nødvendigt, at der fastsættes krav om forsinkelse hos ansøgeren/bygherren for at sikre, at der kun ledes den mængde tag- og overfladevand til det offentlige afløbssystem, som afløbssystemet er dimensioneret og har ledig kapacitet til. Dette kan gøres ved enten en bremse eller en drosling, og vil være nærmere beskrevet i tilladelsen. Herved undgår borgere og virksomheder oversvømmelse samt evt. ekstra overløb af opspædet spildevand til vandmiljøet som følge af kapacitetsproblemer i det eksisterende afløbssystem.
Sagsbehandlingstid
Fra sagen er fuldt belyst er der op til 8 måneders sagsbehandlingstid.
Vær opmærksom på, at der ikke kan anvendes ansøgningsskema via BOM til ansøgning om tilslutning af tag- og overfladevand
Proces for opnåelse af tilslutningstilladelse
Fase 1: Indledende sagsbehandling
Arealopgørelser for eksisterende og fremtidige forhold - anvendes ved Fase 1
Fase 2: Håndtering af tag- og overfladevand
SVK beregningsark for dimensionering af bassin v2023 - anvendes ved Fase 2
Projektspecifikke koordinater til brug i SVK beregningsark - anvendes ved Fase 2
Ansøgning om tilslutningstilladelse er inddelt i tre faser:
- Indledende sagsbehandling
- Håndtering af tag- og overfladevand
- Afsluttende sagsbehandling
Ansøgningsblanketter skal indsendes til Skanderborg Kommune på mail: spildevand@skanderborg.dk
Ansøgningsblanket til den indledende sagsbehandling skal indeholde:
- Ejer/virksomheds information
- Rådgiver information
- Tekstbeskrivelse af projektet
- Plantegning med arealopgørelse over befæstelsestyperne for de eksisterende og fremtidige forhold.
- Hertil skal der udfyldes Skanderborg Kommunes Excel regneark for ”Før situation” og ”Efter situation”.
- En kloakplan, der viser det eksisterende og det fremtidige afløbssystem. Såfremt projektområdet afleder til forskellige skelbrønde, skal oplandene til hver skelbrønd fremgå tydeligt.
- Redegørelse for overholdelse af afløbstal. Vælges der drosselledning skal der redegøres for hele den interne kloaks koter, samt systemets drosling ved et fyldt system.
Ud fra de oplyste informationer foretager Skanderborg Spildevand A/S en hydraulisk vurdering, og på baggrund af denne meddeler Skanderborg Kommune, hvorvidt der skal søges om tilslutningstilladelse med krav om forsinkelse.
Hvis der stilles krav om forsinkelse, skal ansøgningsblanket til håndtering af tag- og overfladevand udfyldes. Her skal ansøger redegøre for:
- Forsinkelsesvolumen beregnet vha. Spildevandskomiteens regneark, der kan findes på Skanderborg Kommunes hjemmeside
- Redegørelse for håndtering af forsinkelse af tag- og overfladevand
- Redegørelse for overholdelse af afløbstal. Vælges der drosselledning skal der redegøres for hele den interne kloaks koter, samt systemets drosling ved et fyldt system.
Krav om forsinkelse stilles baseret på projektområdets tilladelige afløbskoefficient, som afgøres af Skanderborg Kommune, efter afklaring med Skanderborg Spildevand A/S. Den tilladelige afløbskoefficient for et projektområde bestemmes generelt ud fra én af følgende tre:
- Den eksisterende afløbskoefficient for projektområdet.
- Lokalplanen angiver en tilladelig befæstelsesgrad.
- Den hydrauliske kapacitet i det offentlige kloaksystem, som oftest er ejet af Skanderborg Spildevand A/S.
Skanderborg Kommune må ikke, i henhold til Spildevandsbekendtgørelsen, tillade tilsluttet større tag- og overfladevandmængder end der er kapacitet til i Skanderborg Spildevand A/S’ afløbssystem.
Skanderborg Kommune er ved at udarbejde en ny spildevandsplan. I den forbindelse vil alle befæstelsesgrader (afløbskoefficienter) blive opdateret og registreret på den enkelte ejendom. Indtil da er de oplyste befæstelsesgrader i spildevandsplanen kun retningsgivende, og ikke de tilladelige eller rettighedsgivende.
I situationer hvor den nuværende befæstelsesgrad øges, kan Skanderborg Kommune stille krav om, at tag- og overfladevand forsinkes fra det forøgede areal, så der ikke afledes mere end der hidtil er afledt.
Den tilladelige afløbskoefficient fastsættes i tilslutningstilladelsen, og bestemmes af Skanderborg Kommune efter afklaring med Skanderborg Spildevand A/S.
Projektområdets afløbskoefficient definerer den mængde tag- og overfladevand fra projektområdet, der ender i afløbssystemet. Det er mængden af vand, som ender i kloakken, som Skanderborg Spildevand A/S dimensionerer de offentlige afløbssystemer efter. Derfor er det vigtigt, at de tilladelige afløbskoefficienter overholdes, så der ikke sker oversvømmelser af afløbssystemet til bebyggelse og/eller vandmiljøet eller afløbssystemet skal opdimensioneres før tid.
Den tilladelige afløbskoefficient tager, som beskrevet ovenfor, afsæt i ét af følgende tre punkter:
- Den eksisterende afløbskoefficient for projektområdet. Der må som udgangspunkt udledes samme mængde tag- og overfladevand til den offentlige kloak, som der gøres i eksisterende forhold. Denne regnes ved brug af Skanderborg Kommunes beregningsskema, hvor en arealopgørelse af eksisterende overfladearter opgives. Dette kan dog indskærpes, såfremt der er grundlag for dette – Det kan bl.a. skyldes naturforhold, hydraulisk belastning af eksisterende kloaksystem m.m.
- Der kan i lokalplanen for et projektområde være angivet en tilladelig befæstelsesgrad. Krav til befæstelsesgraden har implicit betydning for afløbskoefficienten for området.
- Den tilladelige afløbskoefficient fastsættes efter den hydrauliske kapacitet i det offentlige afløbssystem. Skanderborg Spildevand A/S foretager en hydraulisk beregning af det eksisterende system, hvoraf det vurderes om en øget befæstelse giver anledning til oversvømmelser og evt. fastsat serviceniveau iht. spildevandsplan derfor ikke kan overholdes.
Ved brug af Skanderborg Kommunes beregningsark kan den eksisterende og fremtidige afløbskoefficient beregnes. I beregningsarket er afløbskoefficienter for de forskellige overfladearter angivet som vist i Tabel 1.
Tabel 1 – Gældende afløbskoefficienter i Skanderborg Kommunes excelark for arealopgørelse. Afløbskoefficienterne er baseret på Afløbsteknik, tabel 5.5 (6. udgave, side 112).
Overfladeart | Afløbskoefficient |
Befæstede områder (asfalt, beton o. lign.) | 0,90 |
Tagflader | 0,90 |
Flisebelægning | 0,70 |
Grusmacadam (komprimeret SG o. lign.) | 0,50 |
Græsarmering | 0,40 |
Grusarealer | 0,30 |
Grønne områder* | 0,10 |
* Ved grønne områder med underliggende forhold som f.eks. parkeringskælder, skal der regnes med en højere afløbskoefficient.
Benyttes de angivne afløbskoefficienter i Tabel 1, skal den hydrologiske reduktionsfaktor sættes til 1 i forsinkelsesberegninger i Skanderborg Kommune. Benyttes der andre afløbskoefficienter eller en anden hydrologisk reduktionsfaktor, skal dette fagligt begrundes i ansøgningsmaterialet.
I tilladelsen om tilslutning af tag- og overfladevand til det offentlige afløbssystem vurderer Skanderborg Spildevand A/S de hydrauliske forhold af eksisterende ledninger og bassiner. Skanderborg Spildevand A/S vurderer med denne beregning om der i forbindelse med projektet er behov for lokal forsinkelse før tilslutning til det offentlige system. Der må ikke tilsluttes det offentlige afløbssystem, før Skanderborg Kommune har meddelt tilslutningstilladelse.
Ønsker bygherren at befæste mere i fremtiden end i dag, må det oftest forventes, at der stilles krav om at bibeholde det eksisterende afløbstal, så det offentlige afløbssystem ikke belastes yderligere. Dvs. bygherre skal selv foretage (projektere, dimensionere, anlægge og drifte mv. samt finansiere) lokal forsinkelse på egen grund.
Afløbstallet bestemmes ud fra det offentlige afløbssystems dimensioneringskriterier, da det skal sikres, at Skanderborg Spildevand A/S’ system har kapacitet til at modtage den ansøgte afløbsvandmængde.
For eksisterende offentlige afløbssystemer må det forventes, at disse er dimensioneret uden brug af sikkerhedsfaktor og efter en dimensionsgivende regnintensitet på:
- 110 l/s/ha i 10 minutter for separatkloakerede oplande
- 140 l/s/ha i 10 minutter for fælleskloakerede oplande
Nye afløbssystemer skal dimensioneres efter gældende praksis. Dette gælder både offentlige og private afløbssystemer. Etableres der nye afløbssystemer i forbindelse med en øget befæstelse i et projektområde, hvor eksisterende afløbssystemer ønskes bibeholdt, må der generelt forventes, at der kan regnes med en forøgelse af afløbstallet på 1 l/s/red. ha. af hensyn til nedstrøms regnvandssystemer, -anlæg og recipienter.
Alternativt kan der etableres nedsivningsløsninger for nye befæstede arealer, såfremt området er godkendt og egnet til nedsivning. Nedsivning kræver nedsivningstilladelse af Skanderborg Kommune.
Generelt skal ledninger og anlæg dimensioneres efter det gældende serviceniveau for kloakområdet, vedtaget i Skanderborg Kommunens spildevandsplan.
Det vil sige, at hvis et område er sat til et serviceniveau på 5 år, så skal anlæg og ledninger dimensioneres, så der højst sker en opstuvning til terræn hvert 5. år.
Skanderborg Kommunes spildevandsplan 2016-2020 inkl. tillæg angiver serviceniveauet som følgende:
”Niveauet af service fastsætter, hvor ofte kommunen vil tillade, at vand fra kloaksystemet optræder på terræn, det vil sige udenfor kloaksystemet og potentielt til gene for borgerne.
Skanderborg Kommunes serviceniveau er for alle nye og fuldt fornyede kloakoplande fra 2008 og fremadrettet formuleret som følger:
Der må ikke forekomme oversvømmelse til ejendommes stueplan i naturligt terræn hyppigere end:
-
Hvert 5. år i separatkloakerede områder
-
Hvert 10. år i fælleskloakerede områder
Serviceniveauet svarer til minimumskrav i spildevandskomiteen Skrift 27 for tilladelig gentagelsesperiode ved opstuvning til terræn.
Dette serviceniveau kan ikke forventes overholdt i ældre kloakoplande fra før 2008.”
Nye forsinkelsesanlæg til tag- og overfladevand skal som udgangspunkt dimensioneres efter en gentagelsesperiode på T=5 og med en samlet sikkerhedsfaktor på 1,2. Der kan dog afviges fra førnævnte sikkerhedsfaktor ved faglig begrundelse i forbindelse med ansøgningen.
Ved krav om forsinkelse, kan dette etableres og udformes på flere måder.
Der er i de følgende eksempler forsøgt vist, hvordan forskellige løsninger til forsinkelse kan etableres og beregnes.
Der skelnes mellem projektområder med:
- Eksisterende bebyggelse
- ”Bar mark” projekter
Ved situationer med arealoverførsel og matrikulær sammenlægning kan der være tale om eksisterende bebyggelse, delvist eksisterende bebyggelse og ”bar mark” projekter i én.
Derfor bør Skanderborg Kommune inddrages tidligt i processen, da forudsætningerne for området må vurderes for projektspecifikke for dette notat.
Ved arealoverførsel og matrikulære sammenlægninger henvises derudover til Skanderborg Spildevand A/S’ ”Betalingsvedtægt for håndtering af spildevand”.
Projektområde med eksisterende bebyggelse
På en matrikel med eksisterende bebyggelse ønsker man at udvide med en ekstra bygning på 2.500 m2. Skanderborg Spildevand A/S’ hydrauliske beregninger viser, at det offentlige system er hydraulisk belastet og derfor ikke kan modtage mere vand, end det gør i dag. Der skal derfor etableres forsinkelse i forbindelse med udvidelsen, så afløbstallet i fremtidige forhold er svarende til de eksisterende forhold.
Figur 2 - Illustration af eksisterende forhold ved et område, hvor man ønsker at opføre mere bebyggelse.For matriklen er der lavet en arealopgørelse af de eksisterende overfladearter. Dette fremgår af Tabel 3.
Tabel 3 - Arealopgørelse af eksisterende forhold.Når der er lavet en arealopgørelse over eksisterende forhold, kan denne indtastes i Skanderborg Kommunes beregningsskema for tag- og overfladevand. Herfra kan eksisterende afløbstal beregnes. For nærværende eksempel kan der ses et udsnit fra beregningsskemaet på Figur 3.
Figur 3 - Udsnit fra Skanderborg Kommunes beregningsskema for tag- og overfladevand. Skemaet er udfyldt med eksisterende forhold.Det ses af Figur 3, at matriklen i dag har en afløbskoefficient på 0,40 og et afløbstal på 176 l/s fra matriklen til det offentlige afløbssystem. Afløbstallet skal bibeholdes i fremtidige forhold, hvilket sikres via etablering af forsinkelse inden for området. Forsinkelsesløsningen kan etableres på forskellig vis i det private system.
Fire eksempler er vist i det følgende tekst, hvor nedenstående punkter gør sig gældende for alle eksempler.
Forudsætninger:
- Matriklen har et totalt areal på 40.000 m2. Matrikelstørrelsen skal være ens ved beregning af afløbstal for eksisterende og fremtidige forhold.
- Matriklen har i dag en middel afløbskoefficient på 0,40 jf. Skanderborg Kommunes beregningsskema.
- Matriklens afløbstal til det offentlige afløbssystem er i dag 176 l/s. Det skal bibeholdes ved fremtidige forhold via forsinkelse.
- Afløbstallet kan dog øges svarende til 1 l/s/red. ha. svarende til tilbygningen/udvidelsen. Dette kan ske såfremt der etableres et nyt internt afløbssystem til udvidelsen, og det eksisterende interne kloaksystem forbliver som i dag.
- Matriklens befæstelse skal øges med en bygning på 2.500 m2. Dette etableres på et i dag grønt areal.
- Forsinkelsesanlæg for tag- og overfladevand skal dimensioneres efter en gentagelsesperiode på T=5 og en samlet sikkerhedsfaktor på 1,2.
- Spildevandskomiteens (SVK) regneark benyttes til at beregne det nødvendige forsinkelsesvolumen.
En arealopgørelse for fremtidige forhold er lavet via Skanderborg Kommunes beregningsskema og kan ses på Figur 4.
Den tilladelige afløbskoefficient er udfyldt til 0,4 i skemaet, så den ”Max. tilladelig afledning” som ses i sidste linje i skemaet er beregnet ud fra denne.
Figur 4 - Udsnit fra Skanderborg Kommunes beregningsskema for tag- og overfladevand. Skemaet er udfyldt med fremtidige forhold.a) Hele matriklen afvander via forsinkelsesløsningen
Der etableres forsinkelse lige før tilslutning til den offentlige kloak. Afløbstallet skal sikres via vandbremse eller drosselledning. Placeringen af forsinkelsesløsningen er illustreret på Figur 5.
Figur 5 - Hele det private regnvandssystem ledes via forsinkelsesløsningen i fremtidige forhold.Det nødvendige forsinkelsesvolumen skal beregnes ved hjælp af SVK-regneark. Her skal der benyttes et befæstet areal svarende til hele området og et afløbstal på 176 l/s.
Herved findes der via SVK-regneark et nødvendigt forsinkelsesvolumen på 148 m3.
Figur 6 - Udklip af beregning fra SVK-regneark ver. 4.1.b) Tilbygningens tag- og overfladevand forsinkes før tilslutning på det eksisterende private regnvandssystem
Det etableres forsinkelse af tag- og overfladevand fra den nye bygning, før det tilsluttes eksisterende private regnvandssystem.
Det eksisterende afløbstal bibeholdes, og der skal forsinkes svarende til 1 l/s/red. ha fra den nye bygning, så det sikres, at der ikke ledes mere vand til den offentlige kloak, end der gør i dag – i dette tilfælde 176 l/s.
Afløbstallet sikres via en vandbremse fra forsinkelsesløsningen. Placeringen af forsinkelsesløsningen er illustreret på Figur 7.
Figur 7 - Den nye bygnings tag- og overfladevand forsinkes før tilslutning til eksisterende private regnvandssystem.Det nødvendige forsinkelsesvolumen kan findes ved hjælp af SVK-regneark. Her skal der benyttes et befæstet areal svarende til den nye bygning og et afløbstal på 1 l/s gange det befæstede areal af den nye bygning [ha].
Herved findes der via SVK-regneark et nødvendigt forsinkelsesvolumen på 129 m3.
Figur 8 - Udklip af beregning fra SVK-regneark ver. 4.1.c) Tilbygningens tag- og overfladevand tilsluttes den offentlige kloak uden om det eksisterende private regnvandssystem
Der etableres forsinkelse af tag- og overfladevand fra den nye bygning uafhængigt af det eksisterende private regnvandssystem. Det eksisterende afløbstal for eksisterende forhold bibeholdes.
Matriklens tag- og overfladevand er således koblet på det offentlige regnvandssystem to steder. Man bør være opmærksom på, at Skanderborg Spildevand A/S kun er forpligtet til at levere ét stik til en matrikel, som ligger i et område hvor Skanderborg Spildevand A/S har forsyningspligt på regnvand.
Der skal forsinkes svarende til 1 l/s/red. ha. fra den nye bygning, så det sikres, at der ikke ledes mere vand til den offentlige kloak, end der gør i dag. Afløbstallet skal sikres via vandbremse fra forsinkelsesløsningen. Placeringen af forsinkelsesløsningen er illustreret på Figur 9.
Figur 9 - Den nye bygnings tag- og overfladevand forsinkes før tilslutning til det offentlige regnvandssystem. Området er tilkoblet den offentlige regnvandskloak to steder.Det nødvendige forsinkelsesvolumen kan findes ved hjælp af SVK-regneark. Her skal der benyttes et befæstet areal svarende til den nye bygning og et afløbstal på 1 l/s gange det befæstede areal af den nye bygning [ha].
Herved findes der via SVK-regneark et nødvendigt forsinkelsesvolumen på 129 m3.
Figur 10 - Udklip af beregning fra SVK-regneark ver. 4.1.Man skal være opmærksom på, at ekstra stik til den offentlige kloak ikke er en del af Skanderborg Spildevand A/S’ forsyningspligt. Omkostningerne forbundet med flere stik skal derfor aftales nærmere og særskilt med Skanderborg Spildevand A/S, og det anbefales at tage tidlig kontakt til Skanderborg Spildevand A/S. Bygherre må forvente at skulle betale alle omkostninger selv, og der vil samtidig være krav til materialer, udførelse, dokumentation og tilsyn mv.
d) Det eksisterende private regnvandssystem ændres i forbindelse med tilbygning
I forbindelse med tilbygning sker der en omkobling af det eksisterende private ledningssystem og nedlægning af dele af systemet. Tag- og overfladevand fra eksisterende bygninger og ny tilbygning leder til den nye forsinkelsesløsning. Tag- og overfladevand fra asfalt afledes som i dag. Det samlede afløbstal på 176 l/s skal fordeles på de to tilslutningspunkter, så den samlede udledning ikke overstiger eksisterende forhold. Placeringen af forsinkelsesløsning(er) er illustreret på Figur 11.
Figur 11 - Det eksisterende afløbstal fordeles over to tilslutningspunkter. Det skal sikres at det eksisterende afløbstal ikke overskrides.Det skal sikres, at forsinkelsesløsningerne beregnes ud fra de faktiske tilsluttede arealer. Der skal derfor laves en arealopgørelse til hver forsinkelsesløsning med de tilsluttede arealer.
På eksemplet fra Figur 11 er det kun det asfalterede område, som bibeholder dets tilslutning til det eksisterende private regnvandssystem. Det svarer til en uforsinket afledning på 49,5 l/s jf. udsnittet fra beregningsskemaet for tag- og overfladevand på Figur 3.
Ønskes dette afledt uforsinket i fremtidige forhold, efterlader det et tilladeligt afløbstal fra det nye private regnvandssystem på 126,5 l/s (176 l/s – 49,5 l/s).
Det er i dette tilfælde ikke nødvendigt at etablere forsinkelse på det eksisterende private regnvandssystem. Der stilles krav til, at det eftervises, at tilslutningen på det eksisterende system ikke overstige 49,5 l/s via brug af vandbremse.
Det nødvendige forsinkelsesvolumen kan findes ved hjælp af SVK-regneark. Her skal der benyttes et befæstet areal svarende til det areal, som kobles på forsinkelsesanlægget og et afløbstal på 126,5 l/s. Herved findes der via SVK-regneark et nødvendigt forsinkelsesvolumen på 115 m3.
Figur 11 - Udklip af beregning fra SVK-regneark ver. 4.1e) De eksisterende arealtyper ændres for at sænke den samlede afløbskoefficient for området i plansituationen
Det er også muligt at ændre på de eksisterende forhold i henhold til fremtidige. Derved kan den samlede afløbskoefficient for området sænkes. F.eks. kan et i dag asfalteret areal ændres til flisebelægning, græsearmering eller grusmacadam. Derved sænkes den samlede afløbskoefficient for projektområdet for fremtidige forhold, hvilket kan give plads til at befæste et andet sted. Herved kan kravet om forsinkelse mindskes eller helt undgås.
For nærværende eksempel kan det asfalterede areal ændres til grusmacadam. Således fås samme afløbskoefficient i plansituationen som i statussituationen, hvorved der ikke vil blive stillet krav om forsinkelse, selvom der udvides med en ny bygning på 2.500 m2.
Figur 12 - Beregningseksempel ved arealændring fra asfalt til grusmacadam.I et område uden eksisterende bebyggelse ønsker man at byggemodne. Skanderborg Kommune har udlagt området i kommuneplanen og udarbejdet en lokalplan for området. Af spildevandsplanen fremgår området som planlagt separatkloakeret. Skanderborg Spildevand A/S har således forsyningspligt på regn- og spildevand i området. Eftersom at et ”bar mark” projekt ikke har nogen eksisterende tilslutning, kan der ikke regnes på eksisterende forhold.
Den fremtidige tilladelige afledning fra området bestemmes af Skanderborg Kommune. Se evt. tidligere afsnit om forudsætningerne omkring bestemmelse af tilladeligt afløbstal.
I regnearket udfyldes kun fremtidige forhold for matriklen. Her indsættes fremtidige befæstede arealer. Skanderborg Spildevand A/S foretager en hydraulisk vurdering af det offentlige kloaksystem og videregiver en maksimal afløbskoefficient/afløbstal til Skanderborg Kommune, som systemet kan håndtere. Hvis det beregnende afløbstal overstiger den hydrauliske kapacitet i systemet, bliver der som udgangspunkt stillet krav om etablering af forsinkelse.
a) Matriklen overholder den tilladelige afløbskoefficient givet af Skanderborg Kommune
Fremtidige forhold for matriklen overholder den givne tilladelige afløbskoefficient. Der skal derfor ikke etableres forsinkelse før tilslutning til det offentlige regnvandssystem. Der skal dog stadig gives en tilslutningstilladelse for tag- og overflade fra Skanderborg Kommune med et angivet tilslutningspunkt/-brønd.
Befæstes matriklen mere i fremtiden, skal man være opmærksom på, at der må forventes behov for etablering af forsinkelse. Der skal ved øgede befæstelse i fremtiden genansøges om tilslutningstilladelse hos Skanderborg Kommune.
b) Matriklen befæstes mere end svarende til den tilladelige afløbskoefficient givet af Skanderborg Kommune
Fremtidige forhold for matriklen overholder ikke den givne tilladelige afløbskoefficient og der skal beregnes og etableres forsinkelse lokalt for at sikre, at den tilladelige afløbskoefficient/afløbstal ikke overskrides. Dette kan gøres på samme måde som eksemplerne beskrevet i afsnittet om ”Område med eksisterende bebyggelse”.
Det kan være en mulighed at nedsive tag- og overfladevand, hvis der kan opnås tilladelse. Ansøgningsskema til nedsivningstilladelse kan findes på Skanderborg Kommunes hjemmeside.