Erhvervsaffald er alt affald, som virksomheder frembringer. Det kan blandt andet være bygge- og anlægsaffald, dagrenovationslignende affald, farligt affald og kildesorteret erhvervsaffald. I Skanderborg Kommune er det Renosyd, der administrer affald fra husholdninger og erhverv.
Læs mere om erhvervsaffald hos Renosyd.
Styrket affaldstilsyn
Nyt styrket affaldstilsyn for virksomheder fra 2025
Fra 1. januar 2025 har Folketinget vedtaget ved lov, at affaldsproducerende virksomheder i hele landet, skal modtage et styrket affaldstilsyn. Det får betydning for de virksomheder, som bliver udtrukket af Miljøstyrelsen til et fysisk tilsyn, som enten udføres af kommunen eller Miljøstyrelsen selv.
Der kommer to nye typer tilsyn: et administrativt affaldstilsyn og et fysisk affaldstilsyn.
På baggrund af data og risikovurdering udtrækker Miljøstyrelsen virksomheder til et administrativt tilsyn, som Miljøstyrelsen selv udfører. På baggrund af det administrative tilsyn beslutter Miljøstyrelsen, om virksomheden skal udpeges til et fysisk affaldstilsyn, som kommunen skal udføre.
I Skanderborg Kommune vil alle virksomheder som i forvejen modtager et miljøtilsyn, også modtage et affaldstilsyn som normalvis vil blive udført samtidigt.
Derudover er der i 2025 ca. 50 andre virksomheder som til dels bliver udvalgt til fysisk tilsyn efter Miljøstyrelsens administrative tilsyn og til dels i puljer efter virksomhedsbranche. Vi ved endnu ikke hvor mange affaldstilsyn, vi skal gå i 2026 og fremadrettet.
Alle virksomheder som har affald, kan blive udtrukket til fysisk affaldstilsyn.
Normalvis varsler vi virksomheden om tilsynet 14 dage forinden.
Formålet med affaldstilsynet er, at vejlede virksomheder til at sortere og håndtere affaldet korrekt, herunder opnå mest mulig genanvendelse af ressourcerne.
Vores fokus vil være at se på:
- om virksomheden sorterer affaldet korrekt og efter gældende regler,
- hvordan de håndterer affaldet,
- hvem der indsamler og modtager affaldet samt
- hvilke data, der er af virksomhedens affald i Affaldsdatasystemet (ADS).
Efter tilsynet vil virksomheden modtage en tilsynsrapport fra os, som beskriver tilsynet, hvad vi observerede og evt. hvad virksomheden skal ændre, enten ved aftale eller indskærpelse/påbud.
Vi skal opkræve særskilt gebyr for affaldstilsynet.
Gebyret er i 2025 fastsat til kr. 705 pr. time.
Du kan se gebyrsatsen her: Kommunens økonomi - hvad koster det
Du kan læse mere om affaldstilsynet på Miljøstyrelsens hjemmeside, hvor du også kan finde en guide til affaldstilsynet for virksomheder:
https://mst.dk/erhverv/groen-produktion-og-affald/affald-og-genanvendelse/affaldstilsyn.
Gebyr for konkrete anvisninger af erhvervsaffald
Vi opkræver gebyr hos virksomheder, som ønsker at få anvist erhvervsaffald.
Gebyret er trådt i kraft 1. januar 2023 og gælder anmeldelser, som er modtaget fra denne dato. Gebyret opkræves iht. affaldsaktørbekendtgørelse § 18 stk. 4.
Læs mere om gebyr for konkrete anvisninger af erhvervsaffald
Bemærk, at der er kommet nye takster pr. 1. januar 2025.
Affaldsplan 2023-2026
Skanderborg Kommune, Odder Kommune og Renosyd har i samarbejde lavet en plan for at reducere den samlede affaldsmængde.
Anmeld byggeaffald
Skal du nedrive, renovere eller vedligeholde en bygning eller et anlæg, og giver det mere end 1 ton byggeaffald, skal du anmelde det til kommunen. Følg de fire trin i vejledningen herunder.
Sortering af byggeaffald
Byggeaffald skal, ligesom alt andet affald, altid sorteres grundigt. Vær særligt opmærksom på, at byggeaffald kan indeholde problematiske stoffer som asbest, der kræver særlig affaldshåndtering.
Få hjælp til affaldssortering med Renosyds sorteringsguide.
Læs om cirkulær nedrivning hos Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet.
Lovpligtig indberetning, når affaldet er afleveret
Senest 4 uger efter, at modtageanlægget har modtaget hele affaldsmængden, skal vi modtage en indberetning af anmeldelsens løbenummer, modtagne affaldsmængder fordelt på EAK-koder og underopdelt i affaldsfraktioner, samt dato for modtagelsen af affaldet.
Det er modtageanlægget, der skal lave indberetningen. Indberetningspligten gælder ikke for genbrugspladser.
For nuværende er løbenummeret kommunenummer efterfulgt af sagens nummer. Indberetningen skal ske på mail til virksomhed@skanderborg.dk.
Byggeaffald som vejfyld
Til etablering eller reparation af skovveje, markveje og stier, samt til fundamenter, på pladser og lignende, er det tilladt, at bruge visse typer byggeaffald som vejfyld.