Der er forskellige måder at opvarme din bolig på. Nogle steder i kommunen kan du få fjernvarme eller naturgas. Alle steder kan du vælge alternative varmekilder, som for eksempel en varmepumpe eller jordvarme. Eller du kan gå sammen med naboer og få fælles varme i mindre målestok.
Fjernvarme og naturgas (kollektiv varme)
Fjernvarme og naturgas betyder, at der ligger rør i vejen med enten varmt vand (fjernvarme) eller naturgas (forbrugerne har egne naturgasfyr). Tilsammen kaldes det "kollektiv varme".
Det er ikke længere tilladt at etablere nye områder med naturgas.
Fjernvarme
Fjernvarmevand produceres på et fjernvarmeanlæg og ledes ud til forbrugerne, hvor varmen afgives til radiatorer og varmevekslere til varmt brugsvand (f.eks. til bruser). Det afkølede vand sendes retur til fjernvarmeværket.
Dette system er smart, fordi varmeproduktionen kan ændres efter økonomi og ny teknik. Ofte er der flere anlæg at trække på, hvilket givet økonomisk stabilitet og forsyningssikkerhed. Men da fjernvarmerørene er dyre og vandet taber varme undervejs, er det vigtigt for økonomien, at der er mange forbrugere på, og at de ligger i nærheden af et produktionsanlæg.
Derfor kan der ikke komme fjernvarme alle steder.
Fremtidige fjernvarmeområder skal igennem en længere proces med beregning af bruger-, selskabs- og samfundsøkonomi sammenlignet med relevante alternativer (som regel individuelle luft-vand varmepumper) i et såkaldt Varmeprojekt. Varmeprojektet skal i offentlig høring i mindst 4 uger og godkendes af kommunen, inden projektering og gravearbejdet kan gå igang.
Realisering af projektet kan være betinget af en vis mængde underskrifter på tilslutningsaftaler - typisk 70% - inden en bestemt deadline. Pt. kan realiseringen også være betinget af støtte fra den nationale fjernvarmepulje.
Fælles varmeforsyning i mindre målestok
Er I flere hustande i nærområdet, der går der går med overvejelser om at udskifte olie- eller gasfyrene, kan det måske være en mulighed at overveje en fælles opvarmningsløsning, som producerer varme til flere husstande.
Sparenergi har for Energistyrelsen lavet denne hjemmeside med guide til borgere om fælles, lokale varmeløsninger.
Kommunernes Landsorganisation (KL) har lavet denne hjemmeside med guides til etablering af fælles varmeforsyning i mindre målestok.
Termonet - eksempler
Fjeldsted-Harndrup har etableret et A.m.b.a. selskab.
Termonet screeninger for landsbyer i Skanderborg Kommune
Herskind (OBS: Herskind er mulig for fjernvarme, hvis nok tilmelder sig. Det kan du læse mere om på Kredsløbs hjemmmeside)
Din landsby kan også få en screening. Hvis I er en gruppe i din landsby, som vil arbejde for fælles varmeløsning i byen, og I ved, at der er udbredt interesse i byen for det, så kan I også få lavet en screening. Skriv til groenomstilling@skanderborg.dk om det.
Varmepumpe og jordvarme
Hvis du bor i et område uden fjernvarme, eller bare gerne vil bruge en alternativ varmekilde, kan varmepumper eller jordvarmeanlæg opvarme din bolig. Hvis du gerne vil have jordvarme, skal du søge om det først.
Overvejer du at skifte varmekilde?
Der kan være flere grunde til at skifte varmekilden i din bolig. Måske kan du spare på varmen og spare penge. Eller måske vil du gerne investere i en moderne, vedvarende energikilde, der er bedre for klimaet. Energistyrelsen har lavet en beregner, der fortæller dig, om du kan spare penge ved at skifte varmekilde. Og vi har lavet en lille huskeliste til dig, der vælger at skifte:
Få tilskud til energirenovering
Energistyrelsen giver tilskud til energirenovering. Det betyder, at du kan søge om et økonomisk tilskud, hvis du for eksempel overvejer at investere i en varmepumpe eller at efterisolere dit hus for at holde på varmen. Energistyrelsens pulje til energirenovering hedder Bygningspuljen.
Staten giver tilskud til afkobling af naturgasfyr
Staten giver tilskud til at dække omkostningerne til frakobling af gasledninger til rumopvarmning i private boliger.
Læs mere om afkoblingsordningen på Energistyrelsens hjemmeside.