Naturbeskyttelsesloven beskytter særligt bevaringsværdige naturtyper i Danmark. Når et areal er beskyttet, må du fortsætte den sædvanlige drift, for eksempel afgræsning eller høslet, men du må ikke lave noget nyt på arealet, der kan ændre på naturværdiernes tilstand.
Den 1. juli 2022 træder et forbud mod gødskning, sprøjtning og omlægning i kraft på alle beskyttede heder, moser og lignende, strandenge og strandsumpe samt ferske enge og biologiske overdrev. Forbuddet vil gælde uanset om gødskning, sprøjtning og omlægning har været en del af den hidtidige lovlige drift.
Er dit naturområde beskyttet?
Vi laver løbende tilsyn med naturen i kommunen for at sikre, at registreringen af den beskyttede natur er så opdateret som muligt. Det er altid den nuværende naturtilstand, der afgør, om et område er beskyttet. Ny natur kan opstå, og eksisterende natur kan gå tabt over tid. Derfor er der altid tale om en vejledende registrering af beskyttede naturområder. Beskyttelsen omfatter:
- Søer og vandhuller på mindst 100 m²
- Moser, enge, heder, overdrev, strandenge og strandsumpe, der hver for sig eller i sammenhæng har et areal på mindst 2.500 m²
- Moser under 2.500 m², der ligger ved beskyttede vandløb eller søer
- De fleste vandløb.
Se et vejledende kort, der viser beskyttet natur på din ejendom.
Se også området og registrerede oplysninger på miljøportalen.dk.
Søg dispensation fra naturbeskyttelse
I særlige tilfælde kan vi give dispensation til ændringer i beskyttede naturområder. Vi giver som udgangspunkt kun dispensation, hvis naturen kun i begrænset omfang bliver påvirket af ændringen, eller hvis ændringen i en samlet vurdering medfører øget naturindhold i området. Vi giver som udgangspunkt ikke dispensation til projekter begrundet med landbrugsmæssige, økonomiske eller rekreative interesser.
Du skal søge om dispensation, hvis du gerne vil:
- gøde eller sprøjte
- afvande ved at lave nye dræn eller grøfter
- vedligeholde eksisterende afvandingsanlæg, som ikke har været vedligeholdt løbende inden for de seneste 10 år
- omlægge eller så nyt græs
- lave terrænændringer, for eksempel fylde jord eller andet på
- tilplante, herunder lave vildtplantninger
- lave bygninger eller læskure
- lave veje eller stier
- lave et vandhul - læs først "Oprensning og nyanlæg af vandhuller" (PDF)
- bygge en bådebro - læs først "Standard for bådebroer og lignende anlæg" (PDF).
I din ansøgning skal du beskrive og begrunde dit projekt, og du skal vedlægge et kort, der viser placeringen af dit projekt. Husk at anføre matrikelnummer.
Sådan behandler vi din ansøgning
Når vi har modtaget din ansøgning, kontakter vi dig for at aftale en dato for et møde på arealet sammen med dig. Her vurderer og registrerer vi den aktuelle naturtilstand, og du kan fortælle om dyrkningshistorien på arealet og baggrunden for din ansøgning.
Efterfølgende laver vi en foreløbig vurdering af, hvilken betydning dit projekt vil få for naturområdet. Vi sender den foreløbige vurdering til dig, og du har 3 uger til at kommentere, inden vi laver den endelige afgørelse.
Vi træffer den endelige afgørelse på baggrund af den foreløbige vurdering og dine kommentarer. Afgørelsen indeholder:
- Områdets naturstatus (begrundelse for, at området er omfattet af loven)
- Dit projekt og vores afgørelse med begrundelse
- Eventuelle betingelser, som du skal overholde, hvis du får en dispensation til dit projekt.
Hvis du ønsker at klage over afgørelsen
Du kan klage over afgørelsen i 4 uger, efter den er sendt til dig. Du klager til Miljø- og Fødevareklagenævnet via en klageportal. Hvis du eller andre klageberettigede vælger at klage, må du ikke udnytte dispensationen, før klagenævnet har afgjort klagen. Klageberettigede er:
- ansøger
- ejer af ejendommen
- offentlige myndigheder
- en berørt nationalparkfond, oprettet efter lov om nationalparker
- lokale foreninger og organisationer, som har væsentlig interesse i afgørelsen
- landsdækkende foreninger og organisationer, som har beskyttelse af natur og miljø eller rekreative interesser som formål.
Har du spørgsmål?
Hvis du har spørgsmål eller gerne vil vide mere om naturbeskyttelse i Skanderborg Kommune, er du velkommen til at kontakte os på telefon 87 94 77 44 eller naturbeskyttelse@skanderborg.dk.