Hvis du gerne vil nedrive bebyggelse, bygge så du overskrider byggeretten i forhold til bygningsreglementet, opstille en solfanger, drive erhverv i din bolig eller bo i dit sommerhus hele året rundt, kan det kræve en tilladelse fra kommunen. Der kan også være andre tilladelser, du skal være opmærksom på.
Nedrivning
Hvis du ønsker at nedrive bebyggelse, der har krævet byggetilladelse at opføre, skal du søge om nedrivningstilladelse. Nedrivning af bygninger, som ikke har krævet byggetilladelse at opføre, kan nedrives uden tilladelse.
Byggeri uden for byggeretten
Hvis du ønsker at opføre et byggeri, som ligger uden for byggeretten i henhold til § 168 - § 186 i bygningsreglementet, skal vi vurdere byggesagen ud fra vurderingskriterierne i § 188 i bygningsreglementet. Sammen med din ansøgning bør du vedhæfte en begrundet ansøgning, hvor du forholder dig til vurderingskriterierne.
Jordvarme
Hvis du ønsker at etablere et jordvarmeanlæg, skal du søge om tilladelse via ansøgningsportalen Byg og Miljø.
Dispensation fra lokalplan
Det er kun i ganske særlige tilfælde, at vi giver dispensation fra bestemmelserne i lokalplaner, byplanvedtægter og deklarationer.
Hvis du ønsker at søge en dispensation fra en bestemmelse, skal du sende en begrundet ansøgning om dispensation til kommunen, hvor du redegør for, hvilken bestemmelse du søger dispensation fra og hvorfor. Det er dit ansvar at tjekke alle bestemmelser og se, om de kan overholdes.
Send din ansøgning om dispensation til byggesag@skanderborg.dk.
Legepladser med offentlig adgang
Hvis du skal indrette en legeplads eller renovere en eksisterende legeplads, kræver det en byggetilladelse fra Skanderborg Kommune. Hvis legepladsen er åben for alle, skal størrelsen og udformningen af legeredskaber og lignende være af en sådan karakter, at den er sikker at færdes på.
Vi anbefaler, at du får en sagkyndig eller en rådgiver til at godkende leverandørens produkt. Vi anbefaler også regelmæssig inspektion på legepladsen. Som ejer af legepladsen har du ansvaret for, at den er lovligt indrettet, og du kan gøres ansvarlig for en personskade.
Liberalt erhverv i egen bolig
I områder, der er udlagt til boligformål, er der mulighed for at drive liberalt erhverv i en del af boligen, når følgende betingelser er opfyldt:
- Erhvervet skal drives af den, der bor i boligen, og der må ikke være ansatte i virksomheden
- Typen af liberale erhverv, der kan etableres, er fx; ejendoms- advokat-, revisor-, og arkitektvirksomhed, frisør, privat børnepasning med pasning af op til 5 børn (dagpleje)
- Ingen gene for omkringboende, og der må ikke ændres på ejendommens eller områdets karakter af beboelse
- Diskret skiltning og kun efter tilladelse fra kommunen
- Mulighed for parkering på egen grund
- Virksomheden skal være i overensstemmelse med den gældende lokalplan for området eller kommuneplanens generelle rammer
- Der må ikke være nogen form for udendørsoplag
- Der må ikke ske varetransport til og fra ejendommen
Bemærk, at liberale erhverv ikke kan etableres i sekundær bebyggelse som for eksempel garage og udhus, selv om ovenstående overholdes. Baggrunden for dette er, at isoleringskravene til garage og udhuse er lempeligere end for beboelse, og at denne form for bebyggelse typisk er placeret i skellet.
Regnvandsanlæg til wc og vaskemaskine i boligen
Regnvandsanlæg er tilladt på de betingelser, der er angivet i Byggelovgivningen og i Vandforsyningslovgivningen. Udførelse af regnvandsanlæg er omfattet af autorisationsloven. I Bygningsreglementet er det i kapitel 8.4.1 stk. 6 angivet at: Regnvandsanlæg, hvor regnvand fra tage anvendes til wc og vaskemaskiner i boliger og boliglignende bebyggelser, skal udformes i overensstemmelse med Miljøministeriets bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg.
Læs mere i rørcenter-anvisningen "Brug af regnvand" fra Rørcentret.
Sommerhus som helårshus
Du kan bo i dit sommerhus hele året, hvis det ligger i et sommerhusområde, og du opfylder følgende betingelser:
- Du ejer sommerhuset og har ejet det i mindst 8 år
- Du er pensionist, førtidspensionist eller efterlønsmodtager
- Sommerhuset har en vis standard, så det er egnet til helårsbeboelse.
Kommunen kan i særlige tilfælde dispensere til helårsbeboelse i et sommerhusområde, hvis der kun er cirka 1-2 år til, du opfylder betingelserne.
Hvis dit sommerhus ligger uden for et sommerhusområde, kræver det en landzonetilladelse at bo i sommerhuset hele året eller at få ændret husets status fra sommerhus til helårshus. Huset skal normalt være opført som et helårshus, for at vi kan give en landzonetilladelse til at ændre husets status til et helårshus.
Send en ansøgning om at bo i dit sommerhus hele året til byggesag@skanderborg.dk.