Det er en god idé at lave en fremtidsfuldmagt, uanset din livssituation, men det er specielt relevant, hvis du har en demenssygdom eller anden sygdom, der kan medføre mental svækkelse.
En fremtidsfuldmagt er en formel og lovreguleret ordning, der giver dig mulighed for, i god tid selv at vælge, hvem der skal foretage handlinger på dine vegne, hvis du en dag ikke selv er i stand til det.
Fremtidsfuldmagten bliver offentlig tilgængelig, så det sikres, at den fungerer efter hensigten.
Hvad indebærer en fremtidsfuldmagt?
Fremtidsfuldmagten træder kun i kraft, hvis du på et tidspunkt ikke længere selv, er i stand til at varetage dine forhold, inden for det, lige præcis din fremtidsfuldmagt omfatter. Alle over 18 år, der kan handle fornuftsmæssigt, kan lave en fremtidsfuldmagt.
Det er op til dig, hvor omfattende fremtidsfuldmagten skal være. Den kan enten indeholde alle dine økonomiske anliggender eller udvalgte økonomiske anliggender såsom lejekontrakter, betalingsaftaler osv.
Desuden kan fremtidsfuldmagten omfatte specifikke personlige forhold eller personlige forhold generelt. Personlige forhold kan indbefatte ansøgning om hjælpemidler, hjemmehjælp, klager over afgørelser, journalindsigt osv.
Fremtidsfuldmagten betyder dog ikke, at du mister din handlefrihed. Du kan hverken tvinges til at handle eller undlade at handle efter din vilje.
Den person du vælger som fremtidsfuldmægtig bør være en, du har tillid til. Personen skal i udgangspunktet handle, som du ville have gjort, og følge de anvisninger, du har givet i fremtidsfuldmagten, ligesom personen er forpligtet til at opbevare al dokumentation, for de handlinger, vedkommende foretager på dine vegne.
Du kan forfatte din fremtidsfuldmagt ved at følge nedenstående link – her finder du også tekstforslag, som kan hjælpe dig med at udfylde den.
Omkostninger og aktivering
En notar i byretten skal bekræfte din identitet, når du skriver under på fremtidsfuldmagten. Du skal være fysisk tilstede, og skrive under digitalt.
Det koster 300 kr. at få notaren til at bekræfte din underskrivelse af fremtidsfuldmagten. Hvis du ikke er i stand til at møde op fysisk, kan du få notaren til at komme til dig, og skal derfor betale for notarens transportudgifter.
Familieretshuset kan sætte fremtidsfuldmagten i kraft, når den fremtidsfuldmægtige – eller efter omstændighederne fuldmagtsgiveren selv, beder om det. Det skal drøftes med fuldmagtsgiver, inden fremtidsfuldmagten sættes i kraft, hvis vedkommende er i stand til at forstå betydningen deraf.
Hvis vedkommende ikke er det, skal det begrundes overfor Familieretshuset. Samtidig med anmodningen om at sætte fremtidsfuldmagten i gang, skal du indsende en lægeerklæring og betale et gebyr til Familieretshuset på 1.010 kr.
Efter Familieretshuset modtager lægeerklæring og gebyr, begynder de behandlingen af sagen.