På Niels Ebbesen Skolen i Skanderborg er et nyt system for affaldssortering i fuld gang med at blive rullet ud. Og børnene i 0.A har fuldstændigt styr på, hvilken spand deres skrald skal i.
- Mælken, den skal her i, og låget, det skal der i.
- Ja, og i den her må du ikke putte dit ostehapspapir hen.
Veninderne Emma og Emili fra 0.A på Niels Ebbesen Skolen i Skanderborg har lige spist frokost, og nu er de i gang med at sortere deres affald fra madkasserne. I klassen hænger tre spande. En til pap og papir, en til emballage og en til alt det andet. Pigerne putter hjemmevant deres sølvpapir og æbleskrog i de rigtige spande på rekordtid og løber videre for at lege.
- Hvis det er for svært, så kan du bare spørge Lene, siger en anden pige fra klassen, mens hun afleverer sit mælkelåg i emballage-spanden.
Lene, det er klasselæreren i 0.A, og siden før sommerferien har hun og alle de andre lærere og elever i de små klasser på Niels Ebbesen Skolen øvet sig på at blive eksperter i at affaldssortere.
De mindste er de bedste
Det er skolens serviceleder, Leif Jeppesen, som står for at få den nye affaldssortering til at glide, og han er ikke et øjeblik i tvivl om, at 0. klasserne er de allerbedste affaldsambassadører, skolen kan få. Derfor indførte han også affaldssortering i indskolingen og på mellemtrinet, som en slags pilotprojekt, før sommerferien.
- Det er klart de mindste, der er de bedste til at sortere. De lærer det lynhurtigt, og så tager de deres gode vaner med videre op i de større klasser. De ældre elever kan godt bruge lidt længere tid på at lære det, griner Leif, mens han viser rundt på skolens gange, hvor han og hans pedelteam har etableret små affaldsøer til de sorterede skraldeposer fra klasselokalerne.
- Det er klassernes dukse, der har ansvaret for at tømme deres poser herud hver eftermiddag, og så tømmer vi øerne hver morgen som det første. Det er nemt. Både for os og for eleverne, forklarer Leif, der har sørget for, at de store spande i affaldsøerne har samme farver og symboler, som de små inde i klassen.
Det handler om at gøre det nemt
Niels Ebbesen Skolens godt 700 elever har tilsammen otte affaldsøer fordelt på skolens gange. Derudover er der to ekstra øer ved kantinen, og så er lærerværelset selvfølgelig også med. Systemet, symbolerne og spandenes farver er det samme hele vejen igennem. Det sikrer genkendelighed, og det er vigtigt, understreger Leif:
- Det er jo noget nyt, vi alle sammen skal lære. Alle skal sortere affald. Så det handler også om at gøre det på en måde, der er nem og til at forstå. Jeg synes, vi har fundet et system, der virker, og langt de fleste klasser er virkelig gode til at få gjort det, de skal, siger han.
Det nye affaldssorteringssystem har nu været i gang på hele Niels Ebbesen Skolen i cirka 30 dage, og i 0.A ligner det, at de aldrig har lavet andet end at sortere deres madpakkeskrald efter frokosten.
Og bliver det alligevel lidt for svært, så spørger de bare Lene.
Leifs 5 bedste råd til affaldssortering
- Begynd med de små klasser, så er der næsten garanti for en succesoplevelse fra starten
- Skab ejerskab i klassen, for eksempel ved at give duksene ansvaret for at tømme hver dag
- Hæng billeder over de forskellige spande, der viser, hvad der må smides ud hvor
- Brug en klar sæk til emballage – så kan du nemt se, om der er sorteret korrekt
- Drop plastikposen til papirhåndklæder ved håndvasken – det har sparet os for 70-80 poser om dagen.
Alle kommunens institutioner sorterer
Byrådet i Skanderborg Kommune har med den gældende affaldsplan besluttet, at alle kommunens institutioner skal sortere affald, ligesom borgerne gør derhjemme. Formålet er at udnytte ressourcerne i affaldet bedst muligt ved at genanvende mere, så affaldet bliver til nye ting.