Genfyld er en købmandsbutik. Men en købmandsbutik helt uden engangsemballage. Her fylder man sine kolonialvarer i genbrugelige opbevaringsglas, og købmand Karin håber, at hun kan være med til at inspirere til mere ansvarligt forbrug.
Når man køber sine havregryn i Genfyld i Skanderborg, er det en god idé selv at tage en pose eller et glas med. I Genfyld sælges varerne nemlig uden emballage for at minimere de store mængder fødevareemballage, som ofte hverken bliver genbrugt eller genanvendt.
Selvom det kun er op til 5 % af en vares samlede CO2-aftryk, der kommer fra indpakningen, er der stadig et stort forbedringspotentiale. Meget fødevareemballage består nemlig af plasttyper, der er svære at genanvende eller slet ikke kan genanvendes. I nogle tilfælde, for eksempel med frisk frugt og grønt, kan emballage være med til at holde varerne friske og dermed mindske spild. Heldigvis er der stigende interesse for at forbedre disse emballagetyper, så de bliver nemmere at genanvende.
I Genfyld er det kolonialvarerne, der er i centrum, og når kunderne fylder varer over i egne medbragte beholdere, undgår man helt, at unødvendig emballage bliver produceret. Har man glemt en beholder, kan man købe et glas eller i en flaske i butikken eller bruge de gratis papirposer, som altid ligger fremme. Varerne i butikken bliver opbevaret i store dispensere, hvorfra man kan købe så meget eller så lidt, man skal bruge. Alt sælges per gram, og Karin Agerskov Thomsen, der ejer købmandsbutikken, håber, at det også kan være med til at øge kundernes bevidsthed om eget forbrug og i sidste ende mindske madspild.
15 %
Så meget af plastemballagen fra danske husholdninger bliver genanvendt. Resten ender på forbrændingen eller i naturen.