Ansøgning
Skanderborg Kommune har den 9. juni 2023 modtaget en ansøgning om at sejle med tømmerflåde på Skanderborg Søerne og fra Mossø til Brassø, i sommerperioder fra 1. juni - 31. august i årene 2023-2026.
Tømmerflåden fremstilles selv og bygges af træ og plasttønder og har sejl, sænkekøl og ror, som gør den styrbar. Der påsættes en 4 hk påhængsmotor.
Dimensionen på tømmerflåden er 4,3x2 meter.
Tømmerflåden kan deles op, så den kan fragtes på en trailer.
Der kan maks. være 6 personer på tømmerflåden.
Vilkår
Følgende vilkår skal overholdes under sejladsen:
- Sejladsen skal udføres som angivet i tilladelsen.
- Der skal vises hensyn til dyrelivet
- Der må ikke sejles i eller gøres landgang i siv- og rørbevoksninger.
- Isætning og ophaling af tømmerflåden må kun ske ved officielle isætningsteder
- Tømmerflåden skal være manøvredygtig både med og uden motor, så sejladsen kan ske uden ulempe og skade på andre sejlende, på søbredden og på rørskoven.
- Hvis der anvendes motor, skal tømmerflåden være udstyret med gyldigt bådnummer. Nummer kan bestilles på denne hjemmeside www.sejladspaagudenaaen.dk.
- Når sejladsen er endeligt afsluttet, skal tømmerflåden fjernes fra søen, og der må ikke efterlades rester af den eller andet affald i eller ved søen.
- Tømmerflåden må kun anvendes af Trivsel.Social og må ikke udlejes til udenforstående.
Bemærkninger fra kommunerne
Ifølge § 4, stk. 3 i bekendtgørelsen om ikke-erhvervsmæssig sejlads på Gudenåen mv. må sejlads med tømmerflåder og andre lignende fartøjer kun finde sted med tilladelse fra kommunen.
Bestemmelsen har til hensigt at minimere tømmerflådesejlads på vandløb og søer, da en tømmerflåde sædvanligvis er svær at manøvrere og derfor kan være til gene/ulempe for andre brugere af området og kan skade rørskoven.
Du kan se reglerne om sejlads på Gudenåen her
Gudenåkommunerne har vedtaget en forskrift for sejlads med tømmerflåder. Den ansøgte sejlads er i overensstemmelse med forskriften.
Kommunerne har ved vurdering af det ansøgte lagt vægt på, at der er tale om en socialpædagogisk institution, som vil anvende sejladsen på tømmerflåden i deres arbejde med sårbare unge.
Det skal understreges, at ansøger er ansvarlig for at overholde almindelige regler for sejlads og sikkerhed, herunder; søfartsstyrelsens regler, Bekendtgørelse om ikke-erhvervsmæssig sejlads på Gudenåen mv., samt gældende regulativ for området.
Lovhjemmel
Tilladelsen meddeles efter § 4, stk. 3 i bekendtgørelse nr. 148 af 24 februar 2016 om ikke-erhvervsmæssig sejlads og anden færdsel på Gudenåen med sidevandsløb og søer fra Tørring til Randers.
Natura 2000 områder
Det følger af § 6 stk. 1, jf. § 7 stk. 5 i habitatbekendtgørelsen, at der, forinden der træffes afgørelse om tilladelse efter Naturbeskyttelseslovens § 29, skal gennemføres en vurdering af, om det ansøgte projekt i sig selv, eller i forbindelse med andre planer og projekter, kan påvirke et Natura 2000-områder væsentligt. Det fremgår af habitatvejledningen, pkt. 5.1, at hvis myndigheden på baggrund af en foreløbig vurdering, der er udtryk for et kvalificeret skøn, kan afvise, at en plan eller et projekt i sig selv eller i forbindelse med andre planer og projekter kan påvirke et Natura 2000-område væsentligt, er der ikke pligt til at udarbejde en nærmere konsekvensvurdering.
Natura 2000 område nr. 52 (Salten Å, Salten Langsø, Mossø og søer syd for Salten Langsø og dele af Gudenå) og Natura 2000-område nr. 57 (Silkeborg Skovene) strækker sig over og syd for Gudenåen på den strækning, der ønskes sejlet. Natura 2000 område nr. 49 Gudenåen og Gjern Bakker ligger ca. 6 km nedstrøms sejladsområdet og nr. 14 Ålborg Fjord, Randers Fjord og Mariager Fjord ligger mere end 70 km nedstrøms sejladsområdet. Der findes bl.a. odder, stor vandsalamander og damflagermus i områderne, og alle arterne er på udpegningsgrundlaget for Natura 2000-området samt omfattet af habitatdirektivets bilag IV.
Arter- og naturtyper på udpegningsgrundlaget eller på Habitatdirektivet Bilag IV vurderes
ikke at blive påvirket af det ansøgte, da sejladsen foregår i begrænset omfang, i dagtimerne, af maks. én dags varighed og i et område, hvor der i forvejen er stor trafik med bl.a.
motorbåde. Skanderborg og Silkeborg Kommune vurderer endvidere, at sejladsen ikke vil skade natur og miljø eller være til gene for de øvrige sejlende med de stillede vilkår.
Offentliggørelsen
Afgørelsen er offentliggjort på Skanderborg og Silkeborg Kommunes hjemmeside den 28. juni 2023.
Du kan klage over tilladelsen
Klagefristen udløber den 26. juli 2023.