Byrådets beslutning
Skanderborg Byråd vedtog den 30. august 2023 at fremlægge ovennævnte planforslag i offentlig høring.
Du kan læse sagsfremstillingen i referatet her (pkt.113)
Høringsperiode
Høringsperioden løber fra den 31. august til den 5. november 2023.
Høringsmaterialet kan i høringsperioden ses her på Skanderborg Kommunes hjemmeside på høringsportalen.
Høringsmaterialet
Herunder kan du se de dokumenter, der er i høring:
- Forslag til Lokalplan 1198 Solcellepark ved Østerskovvej, Låsby - Skanderborg Kommune
- Forslag til Kommuneplantillæg 21-17 - Skanderborg Kommune
- Miljøvurdering af solenergianlæg ved Østerskov (pdf)
- Udkast til § 25-tilladelse til etablering af solcelleanlæg ved Østerskovvej, Låsby (pdf)
Send dit høringssvar
Du kan sende dit høringssvar her, eller
på brev til Plan, Teknik og Miljø, Skanderborg Fælled 1, 8660 Skanderborg.
Høringssvaret skal være Skanderborg Kommune i hænde senest den 5. november 2023.
Om høringssvar
Du skal være opmærksom på, at alle høringssvar, herunder navn og adresse, fremgår af de offentligt tilgængelige dagsordner for udvalgs- og byrådsmøderne.
Beskyttede navne og adresser offentliggøres ikke.
Når høringsperioden er udløbet, behandler vi alle indkomne høringssvar, og du vil efterfølgende blive orienteret om den afgørelse byrådet træffer.
Borgermøde
Skanderborg Kommune holdt sammen med Energistyrelsen borgermøde om planlægningen, projektet og de gældende VE-ordninger torsdag den 28. september i Låsby Forsamlingshus.
Tidlig dialog
Forud for beslutningen om at fremlægge planforslagene i høring, har Skanderborg Byråd afholdt et tidligt dialogmøde den 28. oktober 2021 med en efterfølgende høringsperiode fra den 28. oktober til den 11. november 2021.
Høringsperioden var samtidig en foroffentlighed efter Planlovens § 23c.
Byrådet takker for de mange kvalificerede input både på mødet og i de indsendte høringssvar, som har indgået i det efterfølgende arbejde.
Ofte er der modsatrettede interesser på spil, og det er ikke altid muligt at imødekomme alle hensyn.
Det fremlagte planforslag afspejler den afvejning af interesser, som Byrådet indtil videre har ønsket.
Forslag til Lokalplan nr. 1198 - Solcellepark ved Østerskovvej, Låsby
Lokalplanen er udarbejdet på baggrund af en anmodning fra KS Obton Solenergi Laasby A/S om planlægning af en solcellepark.
Beskrivelse af området
Lokalplanen omfatter et område på ca. 59 ha og ligger i det åbne land ca. 800 m øst for Låsby og ca. 1,6 km vest for Galten.
Området ligger i landzone og består i dag primært af marker, der drives som konventionelt landbrug.
Området ligger delvist afskærmet i landskabet, da det afgrænses af Låsby Østerskov mod nord og ligger i en afstand på ca. 400 m til Gl. Århusvej/Silkeborgvej mod syd, hvor området ligger lavt i forhold til vejen.
Lokalplanområdet afgrænses mod vest af Østerskovvej og mod øst af et beplantningsbælte langs Elleskovhuse Bæk.
Lokalplanens formål
Lokalplanen giver mulighed for at opføre et solcelleanlæg med tilhørende tekniske installationer, anlæg og transformerstationer.
Anlægget skal være i drift i en periode på minimum 30 år, og området skal reetableres til landbrugsdrift, når driften af solcelleanlægget ophører.
Lokalplanforslagets retsvirkninger
Ifølge Planloven gælder det, at ejendomme der er omfattet af et lokalplanforslag, ikke inden forslaget er endeligt vedtaget af Byrådet, må udnyttes og ændres på en måde, der kan foregribe indholdet af den endelige plan. Den eksisterende lovlige anvendelse af ejendommen kan fortsætte som hidtil.
Forslag til Kommuneplantillæg 21-17
Kommuneplantillægget har til formål at udlægge et nyt rammeområde 51.T.03, Østerskovvej til teknisk anlæg i form af solcelleanlæg til elproduktion.
Derudover konsekvensrettes retningslinje 7.7 Solenergi, så det fremgår, at rammeområde 51.T.03 er omfattet af retningslinjen.
Kommuneplantillæggets retsvirkninger
Ifølge Lov om Planlægning kan Byrådet inden for byzone modsætte sig udstykning og bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser. Forbud kan ikke nedlægges, når det pågældende område er omfattet af en detaljeret byplanvedtægt eller lokalplan, der er tilvejebragt før kommuneplanen.
Inden for byzoner og sommerhusområder kan Byrådet modsætte sig opførelse af bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, når bebyggelsen eller anvendelsen er i strid med bestemmelserne i kommuneplanens rammedel. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område i kommuneplanen er omfattet af en lokalplan eller byplanvedtægt.
Miljøvurdering
Miljørapport
Der er efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) gennemført en screening for miljøvurdering af forslag til Lokalplan nr. 1198 og forslag til Kommuneplantillæg nr. 21-17.
Resultatet af screeningen har givet anledning til en miljøvurdering af planforslagene.
Miljøkonsekvensrapport
Bygherre har anmodet om, at der udarbejdes en miljøkonsekvensrapport for projektet og en tilladelse efter miljøvurderingslovens § 25 (tidl. VVM-tilladelse).
Det har Skanderborg Kommune imødekommet, da projektet vurderes at medføre risiko for væsentlige miljøpåvirkninger og derfor er omfattet af krav om miljøkonsekvensvurdering, jf. miljøvurderingsloven.
Samlet miljørapport og miljøkonsekvensrapport
I forlængelse af bygherrens ønske om at foretage en miljøkonsekvensvurdering af det konkrete projekt, og Skanderborg Kommunes beslutning om ligeledes at foretage en miljøvurdering af plangrundlaget, har Skanderborg Kommune på opfordring fra bygherren besluttet, at de to miljøvurderinger sammenskrives i ét samlet dokument: 'Miljøvurdering af solcelleanlæg ved Østerskov'.
Høring af afgrænsning af miljøvurderingens indhold
Afgrænsningen af miljøvurderingens indhold har været i høring ved offentligheden og berørte myndigheder efter miljøvurderingslovens §§ 32 og 35 fra den 15. december 2022 til den 19. januar 2023.
På baggrund af høringen er der lavet en række tilføjelser og præciseringer til afgrænsningen, som fremgår af miljørapportens bilag 1.
Lovhjemmel
Miljøvurderingen fremlægges i offentlig høring sammen med planforslagene og udkastet til § 25-tilladelse efter miljøvurderingslovens § 32, stk. 3, nr. 3 og § 35, stk. 3, nr. 3.
Udkast til § 25-tilladelse (tidligere VVM-tilladelse)
Bygherre har anmodet om, at solcelleprojektet gennemføres på grundlag af en tilladelse efter miljøvurderingslovens § 25-tilladelse (tidligere VVM-tilladelse).
Det har Skanderborg Kommune imødekommet.
Med udgangspunkt i miljøvurderingen har Skanderborg Kommune udarbejdet et udkast til § 25-tilladelse.
Her stilles bl.a. en række vilkår til etableringen af solcelleanlægget:
- Bl.a. skal bygherre inden opstilling dokumentere, at de valgte solceller ikke afgiver miljøfremmede stoffer såsom PFAS, bly, pesticider og biocider til omgivelserne.
- Solcellerne må kun vaskes med rent vand.
- Der skal etableres sikker adgangsvej for lastbiler i anlægsfasen med køreplader og beskæring af eksisterende beplantning ved indkørslen til området.
- Bygherre skal i hele driftsperioden overvåge, at den afskærmende beplantning har en tilstrækkelig afskærmende effekt.
Lovhjemmel
Udkastet til § 25-tilladelse sendes i offentlig høring sammen med miljøvurderingen jf. miljøvurderingslovens § 35, stk. 4, nr. 4.