Når der placeres vindmøller eller solceller (VE-anlæg), skal kommunen oprette en Grøn Pulje for hvert projekt. Nu har Byrådet vedtaget, hvordan puljepengene kan fordeles.
Folketinget har besluttet, at der i forbindelse med etablering af solcelleanlæg eller vindmøller skal oprettes en Grøn Pulje for hvert vedvarende energi-projekt (VE-anlæg).
På byrådsmødet 27. november vedtog Byrådet regler for, hvordan pengene kan fordeles.
Puljen betales af den eller dem, som ejer anlægget. Størrelsen på puljen følger størrelsen på anlægget. Der gives 313.000 kr. pr. MW ved landvindmøller og 125.000 kr. pr. MW ved solceller.
Der kan altså blive tale om forholdsvis store beløb, der vil gå til det omkringliggende lokalsamfund.
Som et eksempel er den godkendte solcellepark ved Østerskovvej i Låsby på 68 MW (og 59 ha). Det svarer til 8,5 mio. kr. til Grøn Pulje.
- Med Grøn Pulje får omkringliggende lokalsamfund mulighed for at få penge til projekter, der eksempelvis understøtter det kulturelle og sociale liv, etablere eller renovere fællesskabsfaciliteter, forbedre bymiljøer og trafiksikkerhed eller skabe mere natur med bedre offentlig adgang, siger borgmester Frands Fischer.
De, som kan søge om de mange millioner er naboer inden for seks gange møllehøjde, naboer inden for 200 meter fra et solcelleanlæg samt lokale i øvrigt i kommunen.
Enkeltpersoner, enkeltvirksomheder og projekter, som kun kommer én eller meget få til gode vil ikke blive prioriteret.
"Lokalområde" kan være forskellig fra projekt til projekt, da det konkrete VE-anlægs tæthed af naboer og nærhed til landsbyer og byer varierer. Afgrænsningen besluttes af Byrådet, inden den konkrete pulje åbnes.
Hvis lokalsamfundet ikke kan bruge alle midlerne selv, kan resten af kommunens borgere, foreninger og virksomheder søge midlerne. Bruges midlerne i den enkelte pulje ikke inden for fem år, sendes det resterende beløb til statskassen.
Standarden for Grøn Pulje bliver evalueret i løbet af den næste valgperiode.