”Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune” sætter det folkeoplysende arbejde ind i en overordnet samfundsmæssig, historisk, kulturel og social sammenhæng, hvor forpligtende fællesskab, demokratiforståelse og aktivt medborgerskab er centrale begreber.
”Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune” understøtter og supplerer eksisterende politikker – herunder i særdeleshed Skanderborg Kommunes Kultur-, Fritids- og Idrætspolitik.
Den folkeoplysende virksomhed i Skanderborg Kommune
Kultur-, fritids- og idrætslivet i Skanderborg Kommune er med sine mere end 300 foreninger og godt 30.000 aktive i alle aldre rigt og mangfoldigt – og traditionen er lang. I alle hjørner af kommunen findes faciliteter af forskellig karakter – alt lige fra haller og baner til hytter, lokaler, klubhuse og stianlæg, hvor bl.a. selvorganiseret idræt og motion udfolder sig.
Det folkeoplysende arbejde er forankret i foreningslivet og det forpligtende fællesskab, der bistås af Skanderborg Kommune ved tilskud, rådgivning, vejledning og samarbejde omkring en lang række aktiviteter og initiativer spændende lige fra prisuddeling til rekruttering af frivillige og udvikling af foreningslivet som helhed.
Samarbejdet mellem kommune og borgere omfatter
- dels det direkte samarbejde med enkeltforeninger eller grupper af foreninger
- dels samarbejde med Folkeoplysningsudvalget, som med given kompetence og budget formulerer og vedtager regelsæt for tilskud og udlån af lokaler til folkeoplysende aktivitet
- dels samarbejde med paraplyorganisationer/frivilligfora, der for fleres vedkommende via forskellige puljer er involveret direkte i administrationen af kommunale puljer og tilskud.
Det aktive medborgerskab i Skanderborg Kommune er velfunderet og veludbygget, og erfaringerne med samarbejdet mellem kommune, borgere, foreninger og institutioner er mange og gode.