Mange stærke Fællesskaber
Vision
Kultur-, fritids- og idrætslivet bæres af fællesskaber og den smukke natur omkring os.
Det er med til at danne os som mennesker og er en del af den velfærd, vi hver især oplever.
Kultur-, fritids- og idrætslivet er i Skanderborg Kommune båret af foreninger, kulturinstitutioner og frivillige. Dem vil vi skabe de bedst mulige rammer for.
Mange stærke fællesskaber - det er undertitlen på Skanderborg Kommunes kultur-, fritids og idrætspolitik.
Vi vil hvert år gøre status på kultur-, fritids- og idrætspolitikken og følge den op med konkrete handlinger. I forbindelse med prioritering af handlinger vil der være dialog med borgere, virksomheder og lokalsamfund samt de foreninger, råd, kulturinstitutioner og samvirker, som realiseringen af politikken berører. Vi håber, at rigtig mange vil få lyst til at gøre politikken til virkelighed.
Fællesskabet, demokratiforståelsen og det aktive medborgerskab bliver styrket hver dag
via aktiviteten i aftenskoler, fritids- og foreningsliv. Også i fremtiden bliver vores evne til at skabe sammen et af vores kulturelle fyrtårne.
I det daglige er der rig mulighed for at deltage i fællesskaber omkring natur, idræt, musik, folkeoplysning og events for alle aldre og med forskellige interesser i hele kommunen.
En af vores særlige styrker er det store engagement og de stærke fællesskaber både i foreninger, det selvorganiserede, i lokalsamfund og i fællesskaber drevet på kommercielle vilkår.
Vi er beriget af en lang række vigtige mødesteder for både kultur og idræt, hvor frivillighed er omdrejningspunktet. Det er alt fra kulturhuse, biohuse, idrætshaller og klubhuse til forsamlingshuse, medborgerhuse og spillesteder.
Vi skal fortsat tænke nyt, se nye muligheder og tage ansvar for de grupper, der har svært ved selv at opsøge fællesskaberne.
Kulturinstitutionerne i Skanderborg Kommune skal være inkluderende og fungere som en platform for fællesskaber. F.eks. er Skanderborg Kommunes biblioteker bylivsgeneratorer og mødesteder, Kulturskolen Skanderborg er for mange vejen ind i en verden af kreativitet, kunst og musik, og Museum Skanderborg skaber nye forbindelser mellem by og mennesker, mellem borgere, pendlere og turister.
Det betyder bl.a.:
- Vi vil arbejde med initiativer til støtte og udvikling af det frivillige foreningsarbejde.
- Vores kulturinstitutioner skal også være med til at understøtte de frivillige fællesskaber.
- Vi ser Folkeoplysningsudvalget som en væsentlig dialogpartner i forhold til udvikling af det folkeoplysende område og fastlægger politik, budget og tilskud til den folkeoplysende virksomhed i samspil hermed.
- Vi skal forløse potentialet i det kommende Center for Frivillighed og Fællesskab, hvor borgere og foreninger kan mødes og skabe nye aktiviteter og muligheder.
- Midler og puljer skal være med til at støtte initiativrige frivillige og foreninger også i at inkludere seniorer og særlige grupper i fællesskaberne.
- Vi vil prioritere at understøtte initiativer, hvor foreningerne selv bidrager med engagement og måske også økonomi.
- Der skal være gode muligheder for at deltage i kultur-, fritids- og idrætslivet i hele kommunen, og det skal være nemmere for borgerne at finde disse muligheder.
Vi vil have fokus på kultur, fritid og idræt for og med børn og unge. Et vigtigt redskab skal være et styrket samarbejde mellem skole, kulturinstitutioner, idrætsforeninger og øvrigt foreningsliv.
I Skanderborg Kommune har vi gode rammer for børn og unges fritidsliv. Overalt i kommunen finder vi et stort antal foreninger og institutioner, som tilbyder fritidsaktiviteter f.eks. spejder, fodbold, dans og sang.
I Skanderborg Kommune skal alle børn møde kultur på højt niveau i daginstitutioner, i skoler og i fritiden. Vi har et særligt ansvar for børn og unge og deres trivsel. Og der spiller kultur, fritid og idræt en vigtig rolle.
Unge kan selv – og de skal have mulighed for på egen hånd at tage initiativ til og at arrangere aktiviteter. De skal have muligheder for at mødes i egne fællesskaber uden voksne, men skal også lukkes ind og opleve muligheden for medindflydelse i de mange fællesskaber, hvor de voksne generationer arbejder med idræt, musik, billedkunst med mere.
Det betyder bl.a.:
- Vi vil understøtte steder, hvor unge kan udfordres og udfolde sig - og også bare være på egne præmisser.
- Der skal være mere synlighed omkring de muligheder, der findes til støtte, når unge vil lave initiativer for unge.
- Vi vil bruge mulighederne i ”åben skole” og SFO’ernes, klubbernes og daginstitutionernes åbenhed for samarbejde med biblioteker, kulturskolen, museet, foreningerne med flere, så børn og unge møder kulturen og foreningslivet i deres hverdag.
- Børn og unges glæde ved bevægelse og skal understøttes af en bred vifte af foreningstilbud, hvor legen og fællesskabet er i højsæde.
- Der kommer jævnligt nye aktivitets og organisationsformer til, og vi skal være åbne for andre tilbud.
De styrker vi har, vil vi synliggøre, udvikle og gøre tilgængelige. Idrætsarrangementer,kulturinstitutioner, events og festivaler er gode eksempler. Kultur, foreningsliv og vores storslåede natur er styrkepositioner, hvis potentiale så langt fra er udfoldet.
Himmelbjerget og Ejer Bjerge rager op – men det er ikke kun i det fysiske landskab, vi når højderne.
Vi har stærke idrætsforeninger med mange medlemmer, men med plads til endnu flere. På det sportslige område fejrer vi hvert år præstationer, som når op på nationalt og internationalt plan. Det er til inspiration for vores breddeidræt.
Kulturarven hos os er mangfoldig, og kulturhistorisk har vi fund, der har interesse langt ud over den nationale grænse.
Naturen er unik, og der er basis for at gøre den endnu mere tilgængelig for alle borgere og gæster udefra.
Kunsten forskønner vores dagligdag, som en integreret del af bybilledet, af vores mødesteder og i naturen.
Festivalerne bygger på fællesskab, og trækker hver sommer mange gæster til fra ind- og udland.
Der er potentiale til meget mere med udgangspunkt i de kvaliteter, vi har i naturen, kulturarven og fællesskaberne. Det potentiale skal vi udvikle ud fra.
Det er i mødet, det spændende sker. Vi ønsker at fremme samarbejdet mellem kulturinstitutioner, foreningsliv og aktive borgere og til etablering af nye aktiviteter og platforme på tværs af vores sædvanlige opdelinger.
Samarbejde styrker den bedste brug af faciliteter og inspirerer til nye oplevelser
Det betyder bl.a.:
- At vi i de kommende år skal videreudvikle formidlingen af vores kulturarv gennem etableringen af Perron1, som skal kunne rumme kunst og udstillinger, der favner alt fra SmukFest til kongeslot og Illerup Ådal til Vikingen fra Fregerslev.
- Vi skal styrke formidlingen af klosterhistorien med udgangspunkt i Øm Kloster og demokratihistorien på Himmelbjerget.
- Vi skal udvikle, så vi får fremtidens bibliotek og kulturskole, og vi skal understøtte kultur-, fritids- og idrætsaktører i at skabe, udvikle og rodfæste oplevelser og events som f.eks. Sløngeldage.
- Vi vil understøtte mulighederne for aktiv brug af naturen. Søerne og landskabet er rammen for bevægelse og gode oplevelser både i fællesskaber og for den enkelte.
- Outdooraktiviteter vokser, og det kommende trailcenter er et eksempel på, at både det foreningsdrevne og de selvorganiserede aktiviteter får bedre rammer.
- Vi vil styrke Fælleden som idrætscenter og udvikle og prioritere faciliteter til et aktivt kultur-, fritids- og idrætsliv i hele kommunen, også i lyset af det stigende befolkningstal.
- Vi vil bidrage til at styrke den enkelte institutions og forenings kommunikation og bidrage til overordnet kommunikation af kultur-, fritids- og idrætslivet i Skanderborg Kommune.
Det etablerede foreningsliv er vores fundament. Men det er vigtigt, at vi også har rammer
og ressourcer til at understøtte det selvorganiserede, det flygtige og det midlertidige. Og at
lade kultur, fritid og idræt berige de øvrige velfærdsområder.
Danmark er kendt som foreningernes land, hvor det er let at organisere sig sammen med andre om fælles interesser. Men nogle gange brænder vi for aktiviteter og sportsgrene, som måske er nye og uprøvede i foreningslivet - men hvor aktiviteten stadig er god, og den vil være til glæde og gavn for deltagerne.
Det er vigtigt, at vi har rammer og faciliteter til, at borgerne også kan udfolde sig uden at være i en formaliseret forening.
Fællesskaber, samarbejde og evnen til at skabe nyt sammen på tværs står højt hos os.
Kultur, fritid og idræt har stor betydning for mange borgeres hverdag, og baner vej for trivsel og fællesskab.
Kultur, fritid og idræt understøtter på mange måder velfærden, og vi skal arbejde videre med mulighederne for at bruge kultur, fritid og idræt og de stærke ressourcer, der findes her, mere direkte ind i løsningerne på de store velfærdsområder.
Det betyder bl.a.:
- Vi vil prioritere at støtte initiativer, der opstår udenfor de etablerede foreninger og kulturinstitutioner. Både økonomisk og med råd og vejledning.
- Faciliteter - til lands og til vands - skal invitere flere ud i naturen til aktiviteter og oplevelser. Både på egen hånd og i foreningsregi.
- Vi vil arbejde med samspillet mellem kultur-, fritids- og idrætsområdet og udvalgte velfærdsområder.