Skanderborg Kommune har fra Skanderborg-Hørning Fjernvarme modtaget ovenstående projektforslag iht. Varmeforsyningsloven.
Varmeprojektet indebærer:
- Etablering af ny varmecentral på Inge Lehmanns Vej 8 i Hørning med en eldrevet luft-vand varmepumpe på ca. 6 MW (ved -1 °C udetemperatur) og en elkedel på ca. 15 MW.
- Afvikling af de oliefyrede kedler på spids- og reservelastcentralen på Toftevej 24A i Hørning.
Projektet er med som bilag. Det samme er kort over de to områder i Hørning.
Projektet er principgodkendt af Skanderborg Kommunes Klima-, Miljø- og Planudvalg den 3. december 2024, punkt 71. Det indebærer, at projektet efter høring hos berørte parter kan godkendes administrativt under forudsætning af, at der ikke kommer væsentlige høringssvar, og at miljøvurderingen samtidig ikke giver anledning til væsentlige ændringer af projektet.
Mere om projektet
I dag forsynes Hørning med fjernvarme fra Varmeplan Aarhus (Kredsløb).
I 2023 godkendte Skanderborg Kommune projektforslaget ”Forbindelse til Hørning, overskudsvarme og forsyning af Agerbakken og Agerskovvej”, rev. august 2023. Projektet blev behandlet som punkt 137 på Klima-, Miljø- og Planudvalget den 3.oktober 2023.
Forbindelsen er etableret, og Skanderborg-Hørning Fjernvarme har indgået en aftale med Kredsløb om en årlig leverance på 65.000 MWh fjernvarme via veksleren til Hørning frem til og med 2028. Fra og med 2029 skal aftale om mængder og de nærmere vilkår for udveksling af varme mellem Skanderborg-Hørning Fjernvarme og Kredsløb forhandles kommercielt.
Forbindelsen fra Varmeplan Aarhus’ (VPA) transmissionsledning til Hørning vil fortsat give mulighed for aftag af varme fra Kredsløb via veksleren til Hørning og Stilling, og ligeledes kan forbindelsen fra VPA transmissionsledningen til vekslerstationen i Stilling fortsat anvendes til udveksling af varme med Kredsløb. Disse forbindelser bidrager til forsyningssikkerheden og giver mulighed for udveksling af miljøvenlig og økonomiskfordelagtig varme.
Projektet er i overensstemmelse med Skanderborg Kommunes Strategiske Varmeplan i forhold til at fremme brændselsfri varmeproduktion og at binde fjernvarmeområder sammen. Den nye central på Inge Lehmanns Vej i Stilling gør det muligt at nedlægge de to oliefyrede kedler på Toftevej-centralen uden at reducere den nuværende produktionskapacitet.
Projektet bliver sideløbende vurderet i forhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).
Dinel er netselskab i området, og der foregår en dialog om levering af elforsyning til centralen.
Investeringen vil være på ca. 103 mio. kr., heraf 22,5 mio. kr. i tilslutningsbidrag til Dinel.
Samfundsøkonomi, selskabs- og brugerøkonomi
I varmeprojekter skal der sammenlignes med relevante alternativer. I dette tilfælde er:
- Projekt med fjernvarmeproduktion inklusive eldrevet luft-vand varmepumpe og elkedel på Inge Lehmanns Vej suppleret med spidslastvarme fra Kredsløb sammenlignet med
- Referencen med eksisterende anlæg suppleret med spidslastvarme fra Kredsløb.
Projektforslaget viser en samfundsøkonomisk besparelse på 54,2 mio. kr. i forhold til referencen. Dermed kan projektet godkendes ifølge varmeforsyningsloven. De samfundsøkonomiske følsomhedsberegninger viser en god robusthed i projektet i forhold til referencen; det vil sige projektet er bedre end referencen, selvom forskellige beregningsparametre ændres.
Beregning af likviditetsvirkning for selskabet viser en besparelse over betragtningsperioden på ca. 4,5 mio. kr. i første år til ca. 10,5 mio. kr. i det 20. år.
En årlig besparelse op 10,5 mio. kr. vil give en årlig besparelse for et gennemsnitligt hus i hele Skanderborg-Hørning Fjernvarmes forsyningsområde på ca. 525 kr. inkl. moms.
Høringsfrist
Hvis du/I har indsigelser eller bemærkninger til forslaget, skal du/I sende dem til groenomstilling@skanderborg.dk, således at de er kommunen i hænde senest den 23. januar 2025.