Du kan læse sagsfremstillingen under dagsordenspunkt nr. 17 her: Referat af byrådsmøde 25.september 2024
Høringen
Høringsperioden løber fra den 3. oktober 2024 til den 28. november 2024.
Du kan sende dit høringssvar via linket i den grønne boks
eller på brev til Plan, Teknik og Miljø, Skanderborg Fælled 1, 8660 Skanderborg.
Høringssvaret skal være Skanderborg Kommune i hænde senest den 28. november 2024.
Du skal være opmærksom på, at alle høringssvar herunder navn og adresse, fremgår af de offentligt tilgængelige dagsordner for udvalgs- og byrådsmøderne. Beskyttede navne og adresser offentliggøres ikke.
Når høringsperioden er udløbet, behandler vi alle indkomne høringssvar, og du vil efterfølgende blive orienteret om den afgørelse Byrådet træffer.
Tidlig dialog
Forud for beslutningen om at fremlægge planforslaget i høring, har Skanderborg Byråd afholdt et tidligt dialogmøde den 7. september 2023, i høringsperioden der løb fra den 15. august til den 29. oktober 2023. Høringsperioden var samtidig en foroffentlighed efter Planlovens § 23c.
Byrådet takker for de mange kvalificerede input både på mødet og i de indsendte høringssvar, som har indgået i det efterfølgende arbejde.
Ofte er der modsatrettede interesser på spil, og det er ikke altid muligt at imødekomme alle hensyn. Det fremlagte planforslag afspejler den afvejning af interesser, som Byrådet indtil videre har ønsket.
Forslag til kommuneplantillæg 21-14 - Tematillæg for større solcelleanlæg og vindmøller
Kommuneplantillæg med tilhørende miljørapport er et tematillæg, der omhandler større solcelleanlæg og vindmøller samt indeholder retningslinjer for, hvordan solcelleanlæg kan etableres under hensyntagen til naboer, natur og landskabsværdier.
Tematillægget er udarbejdet på baggrund af Skanderborg Kommunes ønsker at fremme anlæg, der indeholder både solcelleanlæg og vindmøller. For at Byrådets mål om at producere grøn el svarende til 100 pct. af forbruget i 2030 skal nås er det nødvendigt, at Skanderborg Kommune får flere vedvarende energi-anlæg.
Skanderborg Kommune har inden foroffentlighedsfasen foretaget en analyse af kommunens arealer i forhold til hvor der, på grund af overordnede planlægnings- og lovgivningsmæssige bindinger, ikke kan etableres VE anlæg (negativområderne). De øvrige områder, der ikke er omfattet af disse bindinger fremkommer er derved som dialogområder dvs. områder, hvor VE-anlæg evt. kan placeres.
En udpegning betyder ikke, at der med sikkerhed etableres solceller eller vindmøller i et givent område. Det betyder, at der lægges op til dialog mellem kommunen, borgerne og de udviklere, der gerne vil opføre VE-anlæg i området.
Den kortlægning af negativ- og dialogområder, der blev udarbejdet til foroffentlighedsfasen, indgår uændret i tematillægget med undtagelse af en enkelt tilføjelse af arealreservation til rute 26, der er tilføjet som negativområde.
Illustrationen ovenfor viser kortlægning af negativ- og dialogområder. De rød-skraverede felter er negativområder med bindinger som gør at der ikke kan placeres VE anlæg. De ikke-skraverede felter er dialogområderne hvor der kan være mulighed for evt. VE anlæg.
Der er ikke udlagt områder til placering af vindmøller, idet det i hvert tilfælde vil kræve udlæg af en kommuneplanramme til teknisk anlæg, inden der kan lokalplanlægges for et område til vindmøller. Denne planlægning skal miljøvurderes, ligesom selve det konkrete vindmølleprojekt skal miljøkonsekvensvurderes. Den nøjagtige placering af et vindmølleområde vil blive fastlagt i forbindelse med det enkelte projekt, hvor planlægningen vil gennemgå miljøvurdering, og projektet vil gennemgå miljøkonsekvensvurdering.
Kommuneplantillægget optages i Kommuneplan 25 efter endelig vedtagelse af tillægget.
Se forslag
Du kan se forslag til kommuneplantillæg og miljørapport her:
Er du fritaget for e-Boks, men ønsker forslagene tilsendt, kan du kontakte os på telefon 87947171 eller 87947371.
Kommuneplantillæggets retsvirkninger
Ifølge Lov om Planlægning kan Byrådet inden for byzone modsætte sig udstykning og bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser. Forbud kan ikke nedlægges, når det pågældende område er omfattet af en detaljeret byplanvedtægt eller lokalplan, der er tilvejebragt før kommuneplanen.
Inden for byzoner og sommerhusområder kan Byrådet modsætte sig opførelse af bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, når bebyggelsen eller anvendelsen er i strid med bestemmelserne i kommuneplanens rammedel. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område i kommuneplanen er omfattet af en lokalplan eller byplanvedtægt.
Miljøvurdering
Der er i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) gennemført en screening for miljøvurdering af forslag til Kommuneplantillæg nr. 21-14 Screeningsresultatet har givet anledning til en miljøvurdering af planforslagene.
Miljørapporten ledsager lokalplanforslaget i offentlighedsfase og indgår som en del af det materiale, som er i offentlig høring.