Matrikel 9r og 10z er beliggende mellem Sorringvej og Gjernvej lige nord for Låsby og er i dag landbrugsjord. Området ses på billedet herover.
Politisk beslutning
Igangsætning af foroffentlighedsfasen blev besluttet af Økonomi- og Erhvervsudvalget den 22. november 2023 under pkt. nr. 245 på udvalgets dagsorden.
Se sagen på den politiske dagsorden her
Baggrund for foroffentlighedsfasen
Den 27. september 2023 besluttede Byrådet, at Galten Plejecenter skal udvides.
Befolkningsprognosen 2023-2033 viser, at der vil ske en markant stigning af borgere i aldersgrupperne 75-84 og 85+ år frem mod 2033.
I Galten og Låsby skoledistrikter forventes en stigning af ældre på ca. 100 personer flere, end der er i dag. I Skanderborg Kommune som helhed ventes en stigning på ca. 2000 ældre.
Galten Plejecenter har i dag 47 plejehjemspladser. Det skal udvides med 13 pladser. Derfor skal det eksisterende plejecenter i Galten ves ned, og der opføres et nyt plejecenter på samme placering.
Det har ikke været muligt at finde en egnet placering til de resterende pladser i Galten, hvorfor der ses på nabobyen, Låsby.
Med et nyt byggeri i Låsby vil kapaciteten i distriktet kunne udvides med yderligere ca. 60 pladser. Det nye plejecenter i Låsby etableres derfor som en del af udvidelsen af Galten Plejecenter.
Foroffentlighedsfasen er første skridt i planprocessen, hvor der ønskes indledende dialog og synspunkter fra borgerne.
Eksisterende planlægning for området
Området er ikke omfattet af en kommuneplanramme eller en lokalplan forud for foroffentlighedsfasen.
Den nye planlægning for området
Planlægningen vil omhandle både et kommuneplantillæg og en lokalplan, som vil give byggeret til et nyt plejecenter med plads til foreløbig 60 plejehjemspladser.
Der er ikke skitseret på et egentligt projekt, men arealmæssigt vil matrikel 9r og matrikel 10z tilsammen kunne rumme den ønskede udvidelse på den fladeste del af arealet.
Billede 1, Markering af matrikel 9r og matrikel 10z. Den hvide skravering viser arealet, hvor der kan bygges et plejecenter.
Undervejs vil planlægningen inddrage faglige vurderinger fra forskellige myndigheder samt borgernes synspunkter indkommet i løbet af foroffentlighedsfasen.
Drikkevandsbeskyttelse
Da Låsby ligger indenfor et område med drikkevandsinteresser (OSD), vil en særlig hensyntagen til beskyttelse af grundvandet blive en del af planlægningen.
I den vestlige del af området falder terrænet markant ned til Låsby Å. Naturen er her §3-beskyttet, hvorfor ethvert byggeri skal opføres med hensyn til naturen.
Formålet med at indkalde idéer og forslag
Planlovens hensigt med en foroffentlighedsfase er, at naboer, brugere og andre borgere og foreninger skal have mulighed for at bidrage med deres forslag og idéer med henblik på at forbedre vidensniveauet og dermed plangrundlaget.
Byrådet ønsker derfor at høre fra alle, der har idéer og forslag til den kommende planlægningsproces.
Det kan eksempelvis være:
- Hvordan kan nyt byggeri tilpasses det omgivende landskab?
- Hvor mange boliger skal der være mulighed for?
- Hvor stort skal området være?
- Har du andre idéer og bemærkninger?
Send dit høringssvar
Du kan i hele høringsperioden indsende idéer og forslag til planlægningen via linket til høringsportalen:
Link til Høringspostkasse vedr. Plejecenter i Låsby
eller som post til:
Plan, Teknik og Miljø, Skanderborg Fælled 1, 8660 Skanderborg
Høringssvaret skal være Skanderborg Kommune i hænde senest den 10. marts 2024.
Om høringssvar
Du skal være opmærksom på, at alle høringssvar herunder navn og adresse, fremgår af de offentligt tilgængelige dagsordner for udvalgs- og byrådsmøderne. Beskyttede navne og adresser offentliggøres ikke.
Alle høringssvar behandles i overensstemmelse med de generelle behandlingsprincipper i databeskyttelsesforordningen
Indkomne idéer og forslag vil indgå i Byrådets videre arbejde om, hvorvidt planlægningen skal igangsættes.
Borgermøde - tidlig dialog
Der blev holdt borgermøde i Låsby Hallen den 29. februar kl. 20 – 21.30.
Hvad sker der efter foroffentlighedsfasen og tidlig dialog?
Efter høringsperiodens udløb samles input med administrationens tekniske vurderinger samt status på dialog med andre myndigheder i en samlet sag til Økonomi- og Erhvervsudvalget, der så har mulighed for, på et bredt grundlag, at tage stilling til sagens videre retning.