Du kan læse sagsfremstillingen under dagsordenspunkt nr. 249 her:
Byrådets dagsorden den 15. december 2021
Den 26. januar 2022 bekendtgøres Kommuneplanen offentligt her på Skanderborg Kommunes hjemmeside.
Høring
Kommuneplanen var i høring i perioden 12. maj – 28. juli 2021. Der indkom i alt 115 høringssvar.
Økonomiudvalget har ad to omgange drøftet de indkomne høringssvar.
Enkelte høringssvar har ført til, at Byrådet den 27. oktober 2021 besluttede at sende en række forslag til ændringer i supplerende høring i 2 uger. Der indkom i den sammenhæng i alt 16 høringssvar.
Vedtagelse med ændringer
Kommuneplan 21 er vedtaget med ændringer i forhold til det forslag, der var i høring.
Ændringerne er primært et resultat af Byrådets beslutning som følge af drøftelser af høringssvar, af dialog med staten om de statslige interesser i kommuneplanlægningen og af input til fortællingen.
Du kan se en oversigt over ændringerne her:
Ændringer ved endelig vedtagelse af Kommuneplan 21 (pdf)
Den endelige Kommuneplan 21
Du kan se den endelige version af Kommuneplan 21 her
Høringssvar og deres betydning
Mange har lagt et stort arbejde i deres høringssvar og ønsket om at gå i dialog med Byrådet omkring udviklingen af kommunen.
Det er meget værdifuldt at modtage så mange kvalificerede input.
Det betyder dog desværre ikke, at Byrådet har kunnet imødekomme alle ønsker og forslag.
Du kan se administrationens bemærkninger til høringssvar i dette notat
Hvis du ønsker en uddybende forklaring på, hvad der ligger til grund for administrationens bemærkninger, eller hvordan dit høringssvar har haft indflydelse på den endelige KP21, er du velkommen til at kontakte os:
- Mail: planogbyudvikling@skanderborg.dk
- Telefon: 8794 7166 / 8794 7725.
Kommuneplanens retsvirkning
Byrådet skal efter § 12 i Lov om planlægning virke for planens gennemførelse. Kommuneplanen er alene retningsvisende for kommunens egne planer og sagsbehandling, dvs. at den er ikke direkte gældende overfor borgeren. Kommunen skal altså sørge for, at kommuneplanen overholdes, når der udarbejdes lokalplaner og sagsbehandling. Lokalplaner er derimod direkte gældende for borgerne.
Byrådet kan modsætte sig udstykninger og bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelse, og Byrådet kan hindre opførelse af bebyggelse eller ændret anvendelse, som er i strid med kommuneplanens rammer. Forbud kan dog ikke nedlægges, hvis området er med i en lokalplan.
Kommuneplanens retsvirkninger indtræder, når Byrådet har endeligt vedtaget kommuneplanen efter Planlovens § 27, stk. 1. Det betyder, at Byrådet først efter den endelige vedtagelse af planen kan bringe § 12, stk. 1 i anvendelse.
Eksisterende byplanvedtægter, lokalplaner og servitutter er lovligt eksisterende, uanset hvad der står i kommuneplanens rammebestemmelser. De kan kun ændres gennem en ny lokalplan.
Du kan klage over retslige forhold
Klagefristen udløber den 23. februar 2022.