Vil du gerne hjælpe unge i udsatte positioner, kan du byde ind på opgaver, der matcher din tid og interesse. Det kan du som en del af det succesfulde projekt "Giv et Øjeblik", der nu forlænges af Bikubenfonden.
Små handlinger kan gøre en stor forskel.
Det viser projektet "Giv et øjeblik", der har en ny tilgang til frivillighed. Via app'en Nyby kan borgere finde opgaver i deres lokalsamfund, der matcher deres tid og interesser.
"Giv et øjeblik" blev lanceret i 2022 i et partnerskab mellem Skanderborg Kommune, KFUM's Sociale Arbejde og Center for Digital Pædagogik.
Det kan lade sig gøre, bl.a. fordi den lokale virksomhed Enkotec bidrager med overskuddet fra virksomheden til filantropiske projekter som "Giv et øjeblik".
Målet med "Giv et Øjeblik" er at skabe positive oplevelser for unge og familier, som står i svære livssituationer.
Nytænkning af frivillighed
Mange forestiller sig, at frivilligt arbejde kræver, at man bliver fast fodboldtræner eller hjælper i genbrugsbutikken.
Men ad hoc-frivillighed udfordrer den forestilling. "Giv et øjeblik" er en platform for ad hoc-opgaver - de små bidrag, der ikke kræver langvarige forpligtelser, men som stadig gør en forskel.
- Projektet har været en succes. Mange frivillige byder ind på de unges opgaver. Ofte drejer det sig om enkeltstående aktiviteter eller opgaver som for eksempel at blive vist rundt på en brandstation, få hængt et tv op, klappe en hest eller skrive en ansøgning. Ad hoc-frivillighed hjælper både direkte og indirekte - de unge får gode oplevelser og øget selvtillid, og det smitter af på den sociale indsats, siger projektleder på "Giv et Øjeblik" Anja Friis Christensen fra Skanderborg Kommune.
Hun forklarer, at der er indtil videre er blevet lavet 81 aftaler om møder mellem frivillige og unge. En midtvejsevaluering viser, at 95 procent af de unge har haft en god oplevelse med de frivillige. 79 procent har fået lyst til at gøre noget mere fx i skolen (flere af de unge har stort fravær), i jobsøgningen eller i sociale fællesskaber. Flere unge er kommet i job eller praktik efter mødet med en frivillig, og en af de unge er kommet væk fra et ellers planlagt psykiatrisk forløb.
Møde med frivillig førte til praktikplads
På app'en Nyby kan en kommunal medarbejder, der kender målgruppens behov oversætte dem til specifikke opgaver.
Hvis en ung er ved at flytte i egen bolig, kan frivillige byde ind på alt fra "hænge hylder op" til "hjælp til at finde flyttekasser". Hvis det er en opgave, der matcher en frivilligs tid og interesser, løfter de opgaven sammen med kommunen.
En af de frivillige, der bruger appen, er Bjarne Bachmann. Han er tekniker i en aarhusiansk tv-produktionsvirksomhed. Han har bl.a. hjulpet en ung med at skaffe flyttekasser og en anden ung med at få et møde med en animationsvirksomhed i Aarhus. Et møde, som resulterede i, at den unge kvinde efterfølgende fik et praktikforløb i virksomheden.
- Jeg vil gerne hjælpe unge mennesker, men jeg har meget skiftende arbejdstider og skiftende lokationer, så jeg kan ikke sige på forhånd, at jeg kan være frivillig hver onsdag. Derfor passer de frivillige ad hoc-opgaver i appen godt til mig, siger Bjarne Bachmann.
Et koncept med stort potentiale
Bikubenfonden har netop forlænget projektet med tre år. Det betyder, at "Giv et øjeblik" nu kan udvides til flere målgrupper og på sigt kan inspirere andre kommuner til at inddrage frivillige kræfter, hvor det giver mening for alle parter.
Jacob Schjørring, socialchef i Bikubenfonden, glæder sig over, at projektet bygger bro mellem kommune og civilsamfund. Han fremhæver de kommunale medarbejdere, der integrerer "Giv Et Øjeblik" i deres daglige opgaver og KFUM's Sociale Arbejde, som rekrutterer engagerede frivillige til møderne med de unge.
- Vi ser et stort potentiale i konceptet. Det kan udvikle sig til en løsning på, hvordan kommunernes frontpersonale får det bedste ud af frivillige i opgaver, som måske ligger endnu bedre i frivilliges hænder. Det ligner nemlig, at kommunerne og de frivillige spiller hinanden rigtig gode i "Giv et Øjeblik", siger Jacob Schjørring.
Fakta
- "Giv et øjeblik" er et partnerskab mellem Skanderborg Kommune, KFUM's Sociale Arbejde og Center for Digital Pædagogik. Det er finansieret af Bikubenfonden.
- Bikubenfonden ejer bl.a. virksomheden Enkotec i Skanderborg. Virksomhedens overskud omsættes til filantropiske midler, som Bikubenfonden bevilger til bl.a. "Giv et øjeblik.
- Målgruppen har især været unge mellem 13 og 23 år. Nu kommer flere målgrupper til.
- Udgangspunktet er, at borgere ønsker at hjælpe til i eget lokalsamfund, men måske ikke har tid til at forpligte sig over en længere periode.
- Projektet blev lanceret i 2022. Siden er 120 opgaver oprettet i appen, og der er kommet 42 frivillige brugere til.
- I materialet hedder det: "Bare et øjeblik af din tid, kan være det smil, de ord eller den venlige handling, som for altid vil blive husket af en ung eller familie."
- I en evaluering af et forløb skriver en medarbejder i Ungeteamet i Skanderborg Kommune: "Den unge er normalt ikke sådan én, der takker, men han var meget imponeret over den hjælp, han fik fra den frivillige. Det gjorde noget ved ham, at der var en, der gerne ville hjælpe ham. Nu har den unge bedt mig om hjælp til at kigge ind i andre områder i hans liv."