Med projektet ”Klima og klæder” danner Skanderborg Bibliotekerne ramme om nye bæredygtige fællesskaber, som Klimapuljen er med til at støtte. Nu kan du også søge penge til dit projekt eller grønne idé.
Fødder er placeret på pedalerne og lægger skiftevis vægten i, mens brummende nåle glider gennem gamle skjorter. 16 kvinder er samlet til en workshop på Skanderborg Bibliotek, hvor der er fokus på upcycling af gamle herreskjorter, som syes om til fine og mere feminine bluser. Aftenens workshopafvikler er den kreative designer Johanne Kohlmetz, som flere måske kender fra SoMe, og temaet er ”Garderobe-hack”.
Men hvad har bæredygtighed egentlig med biblioteket at gøre?
- På vores fire biblioteker har vi fokus på at dele fortællinger mellem mennesker. Og de fortællinger er ikke kun dem, der kan læses i bøger, artikler og tidsskrifter. Vi vil nemlig også gerne gøre os tilgængelige og relevante ved tage initiativ til at skabe rum for aktiviteter og oplevelser, hvor borgere kan mødes og dele egne, aktuelle fortællinger. Og her er bæredygtighed, den grønne omstilling og klimaet netop topaktuelle emner. Derfor søgte bibliotekerne penge fra Klimapuljen sidste år, og fik tildelt 50.000 kroner, fortæller Anne Mette Høncke, leder for Innovation ved Skanderborg Kommunes Biblioteker.
Pengene gik til projektet ”Klima og klæder” med fire forskellige workshop i upcycling, ét på hver af kommunens fire biblioteker samt til indkøb af ti symaskiner, der bruges til workshop og snart også vil kunne bruges gratis på bibliotekerne i den bemandede åbningstid.
Nogle af kvinderne denne onsdag aften kan allerede sy, andre har aldrig trådet en symaskine. Som skjorterne får nye snit, går snakken blandt kvinderne, når koncentrationen slipper ansigterne:
-Vildt at jeg faktisk kan sy!
- Jeg har lige opdaget en plet på skjorten, men så broderer jeg bare noget ovenpå.
Der bliver klippet ærmer af, kortet længder, flyttet knapper og pyntet med flæser og genbrugsbånd.
Biblioteket som grønt samlingspunkt
Formålet med projekt ”Klima og Klæder” er at skabe rammerne for at give tekstil nyt liv, og dermed bidrage til genanvendelse af ressourcer og nedbringelse af kommunens CO2-udledning. Skanderborg Bibliotekerne blev verdensmålcertificeret i marts 2024.
-Den certificering stiller naturligvis nogle krav om synliggørelse af verdensmålene og til at samle borgerne i fællesskaber. Vores håb er, at biblioteket – også i fremtiden, kan være et lokalt samlingssted for grønne og fællesskabende initiativer. At Klimapuljen har hjulpet med til at give borgere en bevidsthed om, at bruge bibliotekerne til forsamlinger og samtidig understøtte kommunens arbejde med den grønne omstilling, ser vi som en stor gevinst for alle, siger Anne Mette Høncke, mens symaskinerne får fuld pedal og brugte herreskjorter rundt i hele kommunen nu er i fare for at blive omsyet.
Hvis du sidder med lignende idéer der kan bidrage til den grønne omstilling, kan du læse mere om Klimapuljen på skanderborg.dk/klimapuljen.
Klimapuljen har i år særlig fokus på ressourcer, genbrug og reparation.