I genbrugsbutikken Værdicentralen bliver 1,7 tons genbrug fra Renosyds genbrugspladser hver dag solgt videre til glade kunder. Møbler, cykler, tøj, elektronik og køkkengrej, der ellers var endt på forbrændingen, får nyt liv. Det bidrager positivt til den cirkulære økonomi og sparer CO2.
Hver eneste åbningsdag er Værdicentralen med til at øge mængden af affald, der bliver genbrugt i Skanderborg Kommune. Alt i butikken kommer fra kommunens fem genbrugsstationer, hvor de er udsorteret til genbrug af borgerne eller af Renosyds medarbejdere. Siden åbningen i 2015 er mange hundreder tons affald blevet løftet ud af affaldsstrømmen og har fået ny værdi i nye hænder. I Skanderborg Kommune og Odder blev der i 2019 indsamlet 5,6 kilo affald til genbrug per borger. Målet for Renosyd er, at det tal skal stige til 10 kilo per borger i 2022.
Åbningen af Værdicentralen har, som en del af en større, målrettet indsats fra Renosyd, medført, at både genbrugsprocenten og mængden af indsamlet affald til genbrug er stigende. I 2019 indsamlede Renosyd 479 tons affald til genbrug – der var 108 tons mere end året før.
Værdicentralen vil gerne inspirere kunderne til også selv at genbruge mere. Derfor er indretningen på Værdicentralen baseret på genbrug, de udstiller upcyclede produkter lavet af lokale virksomheder, og de afholder forskellige workshops med fokus på genbrug og genanvendelse.
80 %
Fra 2018 til 2019 steg genbrugsprocenten i Skanderborg Kommune fra 67 % til 80 %. Genbrugsprocenten fortæller, hvor stor en del af de varer, som Værdicentralen og de andre genbrugsbutikker i kommunen får ind, som bliver solgt videre og får nyt liv.