En udbygning på Rye Kraftvarmeværk, hvor deres gasmotorer er blevet suppleret med en grundvandsvarmepumpe og et solvarmeanlæg, har medført en besparelse på over 1.000 tons CO2 om året. Mindst 80 % af varmen bliver nu produceret på vedvarende energi, og snart er det endnu mere.
Når Rye Kraftvarmeværks 400 kunder tænder for varmen, er størstedelen af den nu produceret på vedvarende energikilder. Værkets 2 MW grundvandsvarmepumpe og 2400 m2 solfangere producerer 80 % af varmen, og det giver en årlig besparelse på 1150 tons CO2 sammenlignet med tidligere.
Grundvandsvarmepumpen står for 65 % af værkets varmeproduktion, og solvarmeanlægget bidrager med 15-20 %. Det resterende bliver stadig produceret af naturgasmotorer. Men værkets to sidste naturgasmotorer er netop blevet sat til salg, og planen er at erstatte dem med en luftvarmepumpe. På den måde vil Rye Krafvarmeværk snart producere 100 % af deres varme på vedvarende energikilder. Værkets grundvandsvarmepumpe er den første af sin slags på et kraftvarmeværk i Danmark. Den udnytter varmen fra det 9 grader varme grundvand ved at nedkøle det til 2 grader. Vandet bliver pumpet op fra 50 meters dybde, og fordi jorden indeholder meget sand i området, kan det afkølede grundvand selv sive tilbage i undergrunden – uden at der skal bruges energi på det.
Omlægningen har både haft en positiv effekt på CO2-udledningen og på varmeprisen. Varmeprisen stod nemlig til at stige, fordi tilskuddet til værkets gasmotorer blev fjernet, men det har skiftet til vedvarende energi altså forhindret.
1.150 tons
Så meget CO2 sparer Rye Kraftvarmeværk årligt med det nye anlæg. Det svarer til knap 3 tons CO2 pr. husstand, som værket leverer varme til.