Når den nedslidte tandlægebygning på Virring Skole skal rives ned, bliver murstene renset og opbevaret, indtil de kan bruges i et kommende kommunalt byggeri. Det er et skridt på vejen mod en bank af genbrugsmaterialer på tværs af østjyske kommuner.
Tandlægebygningen på Virring Skole er nedslidt og skal rives ned. Men i stedet for at smide alle byggematerialerne ud, skal murstene opbevares og bruges igen på et senere tidspunkt. Målet er at genbruge 3.800 mursten. Det kræver, at nedrivningen er nænsom, og at stenene bliver renset for skidt og mørtel. Herefter bliver de opbevaret, indtil der dukker et kommunalt byggeprojekt op, hvor de kan blive genbrugt.
Projektet er et pilotprojekt, og på den lange bane er tanken, at der skal etableres en bank af genbrugsmaterialer på tværs af flere østjyske kommuner. Det er smart, fordi man på den måde kan indsamle så store mængder genbrugsbyggematerialer, at der kan blive bygget nye bygninger, som hovedsageligt består af genbrugsmaterialer. En genbrugt mursten sparer atmosfæren for cirka 0,62 kilo CO2 sammenholdt med en nyproduceret gul mursten. Det betyder, at pilotprojektet potentielt kan reducere et fremtidigt byggeprojekt med op til 2,3 tons CO2. Det svarer til cirka 8.500 kørte kilometer i en almindelig personbil.
Ikke alle byggematerialer egner sig til at blive genbrugt. Nogle har naturligt udtjent deres værnepligt, mens andre kan være sundhedsskadelige at genbruge. Derfor kræver genbrug af byggematerialer en omhyggelig screening.
47,3 millioner
Så mange mursten i Danmark kan potentielt blive genbrugt, hvis vi river ligeså mange bygninger ned som hidtil. Det svarer til 12,5 % af den årlige produktion af nye mursten.