I Skanderborg og Odder kommuner bliver store mængder plastikhavemøbler hvert år kasseret. Det er unødvendigt ressourceforbrug, mener lokal havemøbelforhandler, der sælger højkvalitetsmøbler af genbrugsplast.
Når dagene bliver kortere, og de lyse nætter er forbi, løber levetiden for mange af sommerlandets havemøbler også ud i sandet. Du kender dem godt. De bordeauxrøde stole med høj ryg og armlæn, eller den hvide bænk til tre personer, som du fandt på bud, da sæsonen begyndte. De er lavet af hård plast. Og hvert år modtager affaldsselskabet Renosyd omkring 40 ton kasserede havemøbler som dem i Odder og Skanderborg kommuner.
Værdifuldt materiale
Lidt uden for Skanderborg, tæt ved Illerup Å, ligger Danmarks eneste forhandler af Polywood© havemøbler. Han hedder Henrik Ory, og han vil gerne slå et slag for, at havens bænke, stole og borde ikke bare bliver en brug-og-smid-væk-ting men noget, man værner om.
- Vi skal lære at tænke på plastik som et værdifuldt materiale og ikke som noget, man bare smider ud. Problemet med plastik er jo, at vi ikke ved, hvordan vi skiller os af med det på en ordentlig måde – ikke at materialet i sig selv er dårligt. Tværtimod. Stort set alle plastiksorter bør og kan genbruges nærmest i det uendelige, så her taler vi virkelig om bæredygtighed, siger Henrik Ory.
I 12 år har han sværget til plastikmøbler fra den amerikanske producent Polywood©. Deres møbler er fremstillet af HDPE-plast, som er lavet af granulat fra mælkedunke og anden fødevareemballage. Granulatet bliver presset til massive, trælignende planker og samlet til luksus udendørsmøbler, der kan holde til alt og leve for evigt.
- Her er plastikkens uforgængelighed, som jo er rigtig skidt ude i naturen og i verdenshavene, faktisk en positiv egenskab. Plankerne er utroligt solide, og modsat for eksempel træmøbler er de fuldstændigt modstandsdygtige over for ting som havgus, salt og insektangreb. Det her er møbler, du har hele livet, siger Henrik Ory.
Kan forebygge affald
Danmark er et af de lande i verden, der producerer mest affald. Det hænger sammen med et stort forbrug – og det kræver mange ressourcer både at producere ting og at indsamle og behandle dem, når de er blevet til affald. Derfor er et fokuspunkt i Skanderborg Kommunes affaldsplan også at forebygge affald.
I dag bliver de 40 ton kasserede havemøbler fra Skanderborg og Odder genanvendt. Som mælkedunkene i USA bliver de granuleret, og typisk laver man dem om til havemøbler igen. Det er godt. Men det ville være bedre, hvis man undlod at kassere møblerne til at begynde med.
Måske kan møbler som Henriks være med til at nå det mål.
16.000 plastikhavestole
Så mange stole svarer de 40 ton havemøbelaffald, som Renosyd hvert år indsamler fra Skanderborg og Odder kommuner, til. De kasserede havemøbler bliver genanvendt.