Politisk behandling
Varmeprojektet har været politisk behandlet af Skanderborg Kommunes Klima-, Miljø- og Planudvalg den 6. juni 2023.
Udvalget besluttede at principgodkende projektet, så administrationen kan foretage den endelige godkendelse, hvis der ikke er høringssvar, der kræver handlilng.
Udvalget vedtog tillige at offentliggøre projektet på kommunens hjemmeside og sende det i høring hos berørte parter i 2 uger.
Høring
Projektet har nu været i 14 dages offentlig høring i perioden 7. juni til 21. juni 2023.
Der er kommet 3 høringssvar:
- Rye Nørskov Gods, som indgav formel indsigelse imod projektet, hvis ikke parterne kunne opnå aftale om forbindelsesledningen på deres jord.
- Denne indsigelse er den 23. juni trukket tilbage, da aftale mellem Ry Varmeværk og godset er på plads.
- Evida, som ikke har indvendinger.
- Eva og Asger Riis, Bytorvet 28, Ry. De mener at etableringen af ledningen er en glimrende ide.
Godkendelse
Varmeprojektet bliver hermed godkendt efter Varmeforsyningsloven.
Det har baggrund i at:
- Projektet har bedst samfundsøkonomi sammenholdt med alternativerne. Dermed kan det ifølge Projektbekendtgørelsens §6 (BEK nr 697 af 06/06/2023) godkendes.
- Der ikke er indkommet høringssvar, der giver anledning til ændringer.
Gennemførelse af projektet vil forudsætte alle lovbestemte godkendelser. Herunder en VVM-screening af ledningen, som er i gang.
Anlægget, forsyningsform, energiform og forsyningsområde
Projektet omfatter:
- Nedlæggelse af Rye Kraftvarmeværk A.m.b.a. i forbindelse med en fusion med Ry Varmeværk A.m.b.a. Samtidig ophører Rye Kraftvarmeværks forsyningspligt som varmeleverandør. Forsyningspligten overtages af det fortsættende selskab Ry Varmeværk, som dermed overtager Rye Kraftvarmeværks nuværende forsyningsområde.
- Etablering af en transmissionsledning mellem de to værker i hhv. Ry og Gl. Rye.
- Etablering af transmissionspumpeanlæg ved begge værker.
For at sikre en pålidelig og mere fleksibel varmeproduktion og blive bedre rustet mod fremtidige prisudsving, ønsker Rye Kraftvarmeværk en egentlig fusion med Ry Varmeværk.
Der lægges en transmissionsledning imellem de to byer, og eksisterende produktionskapacitet hos Ry Varmeværk kan udnyttes i samspil med eksisterende produktionskapacitet på Rye Kraftvarmeværk (RKV) til at levere varme til de eksisterende forbrugere i Gl. Rye.
Projektet er blevet sammenholdt med en reference-situation, hvor RKVs eksisterende produktionskapacitet uden en transmissionsledning indgår. I referencesituationen indgår dog investering i en luft-vand varmepumpe til grundlast, samt en elkedel til spidslast for at udfase brugen af naturgas i 2030 i referencesituationen.
Dette gøres for at sammenligne en fusion med et relevant alternativ.
Gennemførelse af projektforslaget bevirker disse forhold i forhold til reference-situationen:
- En brugerøkonomisk fordel for de eksisterende forbrugere hos RKV
- En selskabsøkonomisk fordel for begge værker ved en fusion
- En samfundsøkonomisk fordel
- En CO2 besparelse
- En reduktion i naturgasforbruget
- En mere robust og forsyningssikker varmeforsyning.
Rye Kraftvarmeværk og Ry Varmeværk ser derfor væsentlige fordele ved gennemførelse af projektet.
Projektet er godkendt på de to værkers generalforsamlinger i foråret 2023.
Ry Varmeværk og Rye Kraftvarmeværk forsyner i dag hhv. ca. 2.900 og 300 forbrugere, og producerer hhv. ca. 62.500 MWh og ca. 11.000 MWh pr. år.
Overensstemmelse med Strategisk Varmeplan
Projektet er i overensstemmelse med målsætning i Skanderborg Kommunes Strategiske Varmeplan om 100% vedvarende og bæredygtig energi med høj ressourceudnyttelse og forsyningssikkerhed i varmeforsyningen i 2030.
Projektet passer også ind i to af varmeplanens strategispor, hhv. ”Fjernvarmeområder skal bindes sammen” og ”Brændselsfri varmeproduktion”.
Økonomi
Projektet har en investering på 30,4 mio. kr. mod referencen på 17,6 mio. kr. Forskellen tjenes hjem ved lavere omkostninger til brændselskøb og administration.
De nuværende forbrugere i Gl. Rye vil i maksimalt 8 år pålægges et gældsudligningsbidrag, hvorefter forbrugerne i Gl. Rye får samme takster som i Ry. Gældsudligningsbidraget vil i overgangsordningen (de 8 år) være lavere end den nuværende forskel i varmepris ml. Gl. Rye og Ry, så forbrugerne i Gl. Rye allerede fra dag et får en lavere pris.
Selskabsøkonomisk vil projektet have en positiv nutidsværdi på ca. 9,4 mio. kr. regnet over 20 år. Den selskabsøkonomiske projektfordel resulterer i en gennemsnitlig varmeproduktionspris, der er ca. 4,4 % lavere end i referencesituationen, når afskrivninger af investeringen medregnes. Dette forventes både at komme forbrugerne i Gl. Rye og Ry til gode.
Samfundsøkonomisk er projektet 3,7 mio. kr. bedre end referencen regnet over en 20-års periode. Projektet viser også bedst samfundsøkonomi ved følsomhedsberegninger på 20% højere investering og 20 % ændringer i brændselspris.
Ledning
Ledningen placeres fra Rye Kraftvarmeværk langs Emborgvej og Hejnæsvej, krydser Gudenåen syd for Holmens camping, hvorfra den vil fortsætte via marker og veje til Ry Varmeværk.
Tidsplan
Projektet kan gennemføres så snart de nødvendige godkendelser er på plads. Dog senest 5 år fra denne godkendelse.
Du kan klage over godkendelsen
Hvsi du er klageberettiget, kan du klage til Energiklagenævnet, som skal have klagen i hænde senest 24. juli 2023.