
Omkring 4000 kørte kilometer i januar og februar. Delebilen i Ry er blevet en populær måde at få adgang til grøn og billig transport.
Fodboldkampe, gymnastiktræning og ture til svømmehallen. Legeaftaler med vennerne på landet, hentning af teenagere fra fest eller til familiefødselsdag hos en kusine om søndagen.
Aftaler og kalendergymnastik kan de fleste familier nikke genkendende til. Det gælder også for familien Sonne Lohmann i Ry, der består af Stine, hendes mand og deres tre børn på 10, 14 og 18 år. Til at hjælpe med at få logistik-kabalen til at gå op har Stine Sonne Lohmann ikke bare allieret sig med byens delebil, hun har arbejdet for, at den blev i byen, da den tidligere var truet af nedlægning.
-Det er ganske enkelt en fremragende løsning, som samtidig gør noget godt for klimaet. At vi har et fragtbehov behøver ikke betyde, at der skal stå to eller tre biler klar i vores indkørsel hele tiden, siger Stine Sonne Lohmann.
Planlægning giver frihed
Hun indrømmer, at hun i begyndelsen tænkte, at det ville blive alt for bøvlet at komme med i en delebilsordning. Men det kræver hverken medlemskab i en særlig forening eller forkromede bilkundskaber. Man kan vælge at have et månedsabonnement eller betale pr. tur man kører. Uanset hvilken form man vælger, booker man delebilen via en app.
- Jo flere der vil være med i en delebil, jo større grundlag er der for at skaffe én eller flere delebiler til sin by. Alt efter hvilken udbyder man samarbejder med, kræver det mellem 5-10 husstande som abonnenter, for at være en del af en delebil. Det er jo en billig måde at have ekstra transport på, siger Stine Sonne Lohmann begejstret.
Delebilen i Ry kørte omkring 2000 kilometer i både januar og februar 2025 og har i skrivende stund 48 brugere tilknyttet. Erfaringerne hidtil er, at bilen i Ry er ude og køre ca. 1,5 ture om dagen og er booket mellem 4-5 timer dagligt.
-Delebiler har jo både en fordel for dem, som ingen bil har og dem som kun engang imellem har brug for to biler. Det er billigere og fylder mindre på villavejene. Og så er det godt for klimaet, hver gang vi undlader at købe en ekstra bil, siger formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget i Skanderborg Kommune, Claus Leick.
Udover den økonomiske og klimamæssige fordel mener Stine også, at der trods delebilkonceptet kan følge en vis grad af frihed med.
- Ofte er planlægning en del af konceptet med at benytte en delebil. Jo længere frem man kan planlægge og booke bilen, jo større grad af frihed føler man, fordi man så har bilen til rådighed. Man har også den frihed, at man ikke er bundet som ejer til en bil, med de regninger og forpligtelser der følger med, fortæller Stine Sonne Lohmann.
Hjælper i gang med delebil
Apropos frihed, så handler det, ifølge Stine, også om at have mere mod i hverdagen.
- Vi er bange for at forstyrre og være til besvær. Jeg synes ikke, det giver mening, at alle ejer alt. Vi skal blive bedre til at låne af hinanden, som da man førhen ikke havde hver sin fryser, hver sin græsslåmaskine eller ja, hver sin bil. I mine øjne er frihed også at turde banke på naboens dør og spørge efter hjælp eller lån af ting. Jeg stiller mig gerne til rådighed med gode råd og erfaringer om at få en delebil til sin by, siger Stine Sonne Lohmann.
Delebilen i Ry har nemlig gennemgået en turbulent tid, siden den kom til Ry i 2019 med forskellige ejerskaber, partnerskaber, sponsorater og dens faste, offentlige parkeringsplads, der for nylig er skiftet fra at være ved Torvehallen til Siimtoften.
- Skanderborg Kommune har været en meget stor hjælp i forbindelse med at få afsat en offentlig tilgængelig parkeringsplads, og selskabet bag driften og bookingsystemet af delebilen fungerer upåklageligt, så jeg kan kun anbefale andre at skaffe en delebil, siger Stine Sonne Lohmann.
Delebilen er desuden i tråd med Skanderborg Kommunes Klimaplan og den grønne omstilling.
-I forhold til klimaet er transport jo en af de helt store syndere. Jeg tror, en del kunne undvære bil nummer to, hvis de i stedet brugte delebiler, flextrafik, taxa, tog, busser og samkøring noget mere. Her kan man få rigtige mange ture hver måned for det beløb, som det koster at have sin egen bil nummer to, siger Claus Leick, der selv har valgt den model i sin husstand.
Sådan får du en delebil til din by:
-
Skab et kundegrundlag. Find ud af, om det kun er dig og din nabo, der vil være med, eller om I kan samle flere husstande fra jeres by.
-
Hvis du kan samle 8-9 husstande eller flere, er der grundlag for en delebil.
-
Undersøg, hvor bilen skal komme fra (Tadaa eller anden udbyder kan kontaktes)
-
Kontakt kommunens Vej og Trafik på vtd@skanderborg.dk og find et sted, den kan parkere.
-
Tal sammen og lær hinandens kørselsbehov at kende. Det kan gøre dig mere tryg i, hvor ofte delebilen er ledig.