I Skanderborg Forsyning har et forsøg på rensningsanlægget vist, at man med et nyt styringsredskab fjerner store mængder farlig klimagas.
298. Så mange gange værre er lattergas for klimaet, end andre drivhusgasser, som eksempelvis CO2.
Når spildevand fra din husstand renses på rensningsanlægget i enten Hørning, Ry, Skovby eller Skanderborg, fjernes kvælstof fra vandet, så det kan lukkes rent ud i søer og å-løb.
I rensningsprocessen bliver der sluppet lattergas ud i atmosfæren som biprodukt. Og ja, det er lattergas, som vi kender fra tandlægestolen. Hos tandlægen er lattergassen dog en mere ren og koncentreret form, end det er tilfældet ved rensningsanlægget.
Når det alligevel er en gas, vi gerne vil begrænse, er det netop på grund af dens dårlige egenskab som drivhusgas og fordi den ødelægger vores ozonlag. Udover landbruget er rensningsanlæg skyld i den største menneskeskabte lattergas. Derfor er det vigtigt, at det bliver reduceret.
Stor succes efter første år
- Når vi renser spildevand, skaber lufttilførslen en pulje af lattergas i spildevandet, som risikerer at afgasse til atmosfæren, inden den omsættes til frit kvælstof. Derfor har vi forsøgt at styre mængden af luft, som vi slipper ud i spildevandsbassinet, forklarer driftsleder ved Skanderborg Forsyning, Kurt Poulsen.
Sammen med virksomheden EnviDan, der står bag styringsværktøjet til rensningsbassinet, er Skanderborg Forsyning blandt de første i landet til at forsøge at balancere den optimale luftning i spildevandet, og dermed reducere lattergasudslippet.
-Nu har vi testet styringsværktøjet i et år. Vi kan måle, at vi har reduceret udledningen af lattergas med 50 procent i forhold til sidste år uden det nye styringsværktøj. Det giver en kæmpe faglig stolthed, indrømmer Kurt Poulsen.
Kurt Poulsen, driftsleder ved Skanderborg Forsyning, er glad for, at der nu er ændret i processen med at rense spildevand, så der udledes mindre af den kraftige klimagas, lattergas. Foto: Skanderborg Kommune.
Data fra testperioden alene fra anlægget i Skanderborg viser, at lattergassen er reduceret fra 224 gram til 120 gram om dagen under normal drift. Det svarer til, at rensningsanlægget i Skanderborg sparer klimaet for omkring 12 tons CO2.
I sommer vedtog Byrådet i Skanderborg Kommune en klimaplan og en klimapolitik, hvor kommunen netop vil bruge sit ejerskab af Skanderborg Forsyning til at fremme den grønne omstilling. Samarbejdet skal indfri de potentialer og muligheder, der findes for at gøre forsyningen klimaneutral.
-Reduktionen af lattergas er både godt for klimaet og for borgernes pengepung. Fra 2025 skal forsyningen betale skat af lattergas. Det betyder, at borgere skal betale mere til forsyningen. Men den regning har vi nu reduceret sammen med mængden af lattergas, siger Kurt Poulsen.
Skanderborg Forsyning har installeret lattergasstyring på rensningsanlæggene i Skanderborg, Hørning, Skovby og Ry.
Du kan læse om kommunens Klimaplan her.