Ry Varmeværks projekt
Ry Varmeværk a.m.b.a. (herefter kaldet Ry Varmeværk) har iværksat forarbejde til etablering af et 8 MWvarme varmepumpeanlæg på Maglehøjvej 7B i Ry, matrikel 1iø.
Godkendelse efter Varmeforsyningsloven
Projektet er godkendt ved ’Projektforslag for etablering af luft-vand varmepumpe og elkedel ved Ry Varmeværk A.m.b.a.’ - Projektforslag efter Varmeforsyningslovens retningslinjer ’Bekendtgørelse af lov om varmeforsyning, nr. 2068 af 16. november 2021’ samt Projektbekendtgørelsens retningslinjer ’Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg, nr. 818 af 4. maj 2021’.
Beskrivelse af projektet
Varmepumpeanlægget består af en udendørs opstillet kølegård med luftkølere (energioptagere) (lavtryks-siden), hvori energi fra luften optages.
Projektet omfatter således opførelse af følgende anlæg:
- Etablering af eldrevet luft-vand varmepumpeanlæg med en varmeeffekt på ca. 8 MWvarme på Maglehøjvej 7B i Ry, matrikel 1iø.
- Varmepumpen etableres således, at varmeproduktionen ledes til varmecentralen på Bakkelyvej 3, matrikel 35 og derefter ud til byen. Derfor inkluderes varmeledning fra varmepumpen på Maglehøjvej 7B, matrikel 1iø via Maglehøjvej 7A, matrikel 1iy og Maglehøjvej 0, matrikel 2ai til varmecentralen på Bakkelyvej 3, matrikel 35.
- Transformatorstation med tilhørende koblingsudstyr opføres i teknikbygning på matrikel 1iø.
- Kølegård til varmepumpeanlæggets luftkølere (energioptagere) på ca. 800 m2 , matrikel 1iø.
Varmepumpens kølemiddel er ikke forudbestemt og kan variere mellem de naturlige kølemidler ammoniak, CO2 og kulbrintegas i detailplanlægningen. Det er igennem anmeldelsen tydeliggjort hvor der er tale om diverse kølemidler.
Ved hjælp af en intern ammoniak, CO2 eller kulbrintegaskreds, som cirkulerer hhv. ammoniak (R-717), CO2 (R-744), eller kulbrintegas (bl.a. R-290 og R-600a) rundt i udendørsdelen (luftkølere/energioptagere) og indendørsdelen (HP-unit), løftes energien fra luften til et højere temperaturniveau vha. eldrevne kompressorer og afleveres til fjernvarmenettet på varmepumpens afgangsside (højtryks-siden).
På kortet herunder kan du se placering af projektområdet:
Afgørelse
Skanderborg Kommune har på baggrund af VVM-screening truffet afgørelse om, at projektet ikke vil medføre væsentlige påvirkninger, der kan være til skade for miljøet.
Der skal derfor ikke udarbejdes en særlig vurdering af virkninger på miljøet (VVM-redegørelse).
Lovhjemmel
Afgørelsen er truffet efter § 21 i Bekendtgørelse af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK nr. 4 af 3/1/2023)
Projektet er omfattet af bilag 2, pkt. punkt 3 a) om Industrianlæg til fremstilling af elektricitet, damp og varmt vand (projekter, som ikke er omfattet af bilag 1) i Bekendtgørelse af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).
Du kan klage over afgørelsen
Klagefristen udløber fredag den 7. april 2023.
Vil du vide mere?
Afgørelsen kan ses her på Skanderborg Kommunes hjemmeside i perioden tirsdag d. 7. marts 2023 – fredag d. 7. april 2023.
Du kan få flere oplysninger ved at henvende dig til afdeling Vand og Natur, sagsbehandler Caroline Bach Orlien, tlf. 87947635.