Perron1 bliver ikke bare et markant og ikonisk byggeri på Skanderborg station. Det bliver efter alt at dømme også et besøg værd eller to. Indtil videre er der skaffet næsten 25 mio. kr. til at lave unikt indhold og spændende udstillinger for.
I efteråret 2023 kunne Museum Skanderborg og Skanderborg Kommune fortælle, at der er var samlet 21 mio. kr. ind til at bygge Perron1 - en ny museumsbygning på Skanderborg Station.
Ambitionen om at skabe et moderne og nyskabende byggeri er stor, og siden har museets medarbejdere arbejdet målrettet på at skaffe fondsmidler til inventar og udstillinger. Det arbejde er nu næsten tilendebragt. I skrivende stund er der samlet hele 24.850 mio. kr. til den del af projektet.
Flotte donationer til udstillinger og indhold
Augustinus Fonden har bidraget med 12 mio. kr., Aage og Johanne Louis-Hansens Fond med 10 mio. kr., Knud Højgaards Fond 500.000 kr. og Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond har 150.000 kr. Endelig har Skanderborg Grundejerforening bevilget 200.000 kr. Museum Skanderborg bidrager selv med 2 mio. kr.
- Skanderborg Museum vil skabe en moderne ramme for en mere kvalificeret forståelse af vores kulturhistorie. Ofringerne i Illerup Ådal og Vikingen fra Fregerslev har utvivlsomt national relevans, og fortjener forhold, der giver os bedre mulighed for at reflektere over vores fortid og sætte den i relation til vores samtid. Det bakker vi gerne op om, siger Frank Rechendorff Møller, adm. direktør i Augustinus Fonden.
- Aage og Johanne Louis-Hansens Fond er begejstret for den måde, Perron1 revitaliserer den fælles kulturarv. Med projektet får både lokale og besøgende i transit en helt særlig mulighed for samvær og fordybelse på et så uventet sted som stationsbygningen. Hvem vil ikke gerne have sådan et tilbud? siger Christine Wiberg-Lyng, Fondsdirektør Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.
- Vi er utroligt stolte over, at flere fonde har set potentialet i et kulturhistorisk museum på en travl station, at de har valgt at støtte projektet. Det er flotte donationer, som museet har modtaget, og for mig understreger det bare, at vi har at gøre med et helt unikt og nyskabende museum, hvor tilgængelighed og oplevelse går hånd i hånd, siger Tage Nielsen, Formand for Kultur, Fritids- og Idrætsudvalget.
Museet er nu næsten i mål med at finansiere den indvendige del vedr. inventar og unikt indhold med spændende udstillinger. Hvis alt går som forventet, kan man rejse de sidste penge over de næste måneder.
Klar til åbning i sommeren 2026
Perron1 har allerede eksisteret i fire år og ligger ud til Spor 1 på Skanderborg Station – deraf navnet. I den tidligere postbutik har der været museumsbutik og café, mens forskellige pop up udstillinger har fyldt de tidligere postsorteringsrum.
Den gamle postbygning er lige nu ved at være tømt for museumsgenstande, for byggeprojektet har netop fået byggetilladelse, og arbejdet forventes at starte op til november. Byggeprojektet består både af en renoveringsopgave, hvor det tidligere posthus renoveres med stor respekt for bygningens 1980’er arkitektur, samt en ny tilbygning, som binder posthusbygningen og den lave velkendte og ikoniske DSB-bygning sammen. Arbejdet fortsætter frem til efteråret 2025, hvorefter opgaven med at bygge indhold og udstillinger op går i gang. Det forventes, at Perron1 åbnes for publikum i sommeren 2026.
- Det er helt fantastisk, at vi nu har fået byggetilladelse. Det betyder, at rejsen mod fremtidens Museum Skanderborg begynder lige om lidt, fortæller en meget glad museumsdirektør Lene Høst-Madsen.
Den Kulturelle Ventesal
Ambitionen med Perron1 er at skabe et åbent, uformelt og inviterende sted, hvor der er fortællinger og oplevelser både for pendleren, der passerer stationen på daglig basis, for borgerne i Skanderborg og for turisten. Derfor kaldes museets ankomst for ”Den Kulturelle Ventesal”. Ventesalen skal fungere som en hybrid mellem café, butik, informationspunkt, læsesal, multirum og udstilling. Et sted, hvor man kan kigge ind, opholde sig og få en fortælling med om området. Tæt på Ventesalen skal der være en række mindre udstillingsrum, som kan opleves på et kort pendlerbesøg. Særudstilling og Værksted er placeret i stueetagen. I kælderetagen venter de fantastiske arkæologiske fund: pragtseletøjet i vikingegraven fra Fregerslev og kultstemningen omkring jernalderens Hellige Dal. Udstillingerne bliver digitale, interaktive og sanselige.
Dagligt knudepunkt for pendlere
Skanderborg Station er i dag et trafikknudepunkt med togforbindelser til hele landet, bustrafik til hele regionen og til Billund Lufthavn, stor pendlerparkeringsplads og hovedvejen til Aarhus. Det skønnes, at mere end 40.000 mennesker dagligt passerer stationen. Det kommende museumsprojekt er en del af helhedsplanen for stationsområdet, hvor der i disse år gennemføres en større omlægning af trafikken, elektrificering af jernbanenettet med mere i samarbejde med DSB og Banedanmark.
Byggeprojektet er fuldfinansieret
Teamet, som skal stå for transformationen af Perron1 fra posthus til museum, er Thomas Andersen a/s, Tømrer & Totalentreprenør i samarbejde med Erik Arkitekter, Norconsult og PAX architects. Selve omdannelsen af den tidligere postbygning er støttet af: Den filantropiske forening Realdania med 14 mio. kr. A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har bevilget 7 mio. kr. Skanderborg Kommune bidrager med 16 mio. kr. til byggeprojekt og de omkringliggende udearealer.
Den nye ankomstbygning byder gæsten velkommen indenfor. Her findes den kulturelle ventesal med både café, udstillinger, læsesal og multirum fordelt over tre etager. Visualisering: Pax Architects.
I midten af 900-tallet blev en mægtig viking stedt til hvile i et gravkammer ved Fregerslev. En del af gravgaverne var et prægtigt hestesele- og sadeltøj, som er genskabt og vil indgå i udstillingen. Foto: BusinessFilm/Christoffer Håkansson.